Förstörd av tv-doktorn

Annikas mage ruttnade – läkaren spelade golf

1 av 3 | Foto: KRISTER HANSSON
chockad Annika Lyberg har i dag svårt att acceptera sin kropp. "Jag får en chock varje gång jag ser mig i spegeln", säger hon.
NÖJE

HELSINGBORG

Hon ville ha en plattare mage.

Och gick till tv-doktorn Carl Troilius.

I dag klarar Annika Lyberg, 45, knappt att se sig själv i spegeln.

– Han har förstört min kropp.

Tretton patienter har anmält huvudpersonen i Kanal 5:s dokumentärserie Plastikkliniken till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).

Annika Lyberg är en av dem.

Våren 1999 bestämde hon sig för att göra en bukplastikoperation för att bli av med överflödigt skinn.

Fyra år efter mötet med tv-läkaren Carl Troilius har hon fortfarande ett 1,5-2 centimeter djupt hål rakt in i magen. Ärret går från höft till höft och naveln är söndersprucken.

– Jag fick träffa honom en gång väldigt snabbt före operationen och fylla i ett papper om mitt hälsotillstånd. Det var allt.

Efter operationen syntes en tydlig rodnad kring såret.

Troilius sa åt sköterskorna att stryka på en salva och gick sedan därifrån. Dagen efter började såret bli svart och ruttna.

Vätska rann ur såret

Två dagar efter operationen skrevs hon ut. Annika minns knappt bilfärden hem till Helsingborg. På natten hade hon över 40 graders feber, frossa och ur såret rann vätska konstant.

Annika åkte tillbaka till kliniken i Malmö varje dag i flera veckor. Hon mådde mycket dåligt och hade svåra smärtor. Carl Troilius såg hon knappt till.

När hon frågade efter honom fick hon besked att han var på semester i USA, spelade golf eller inte hade tid.

Det svarta området började spricka sönder. Trots det skickades Annika tillbaka hem med lugnande besked om att allt var som det skulle.

– Sedan häftade de ihop såret och satte gummiband för att dra ihop det. Efter ett tag släppte alltihop. Huden trasades sönder. På ena sidan hade jag en inflammation som var lika stor som ett knytnäve. Till slut sprack den också. Då blev jag hysterisk.

Dagar av dränering, smärtstillande och ständiga omläggningar följde. Annika beskriver det själv som om hon var i helvetet. Ingen förklarade för henne vad som hände, hur illa det faktiskt var ställt.

– Jag mådde fruktansvärt dåligt och bröt ihop, säger hon.

Till slut såg en annan läkare på kliniken till att hon fick komma till Helsingborgs lasarett.

”Får skylla sig själv”

Det blev en lång sjukhusvistelse och många ingrepp innan en hudtransplantation kunde genomföras.

I slutet av maj ringde tv-doktorn Carl Troilius till Annika.

– När jag sa att jag kände mig fullständigt misshandlad fick jag till svar att jag skulle vara glad att de över huvud taget engagerat sig i min kallbrand. Jag hade nämligen blivit till en ekonomisk förlust för honom. Och att jag mer eller mindre fick skylla mig själv att det blivit så här eftersom jag röker.

Annika skakar på huvudet när hon berättar om telefonsamtalet.

Carl Troilius står fast vid sin åsikt att Annika har sig själv att skylla.

– Inga av hennes komplikationer hade inträffat om hon inte rökt. Det är allmänt känt att en bukplastikoperation kan gå riktigt galet om man röker och hon slutade aldrig trots att vi ständigt påtalade riskerna, säger han.

Annika Lybergs mage kommer aldrig att bli återställd.

Kan aldrig förlåta

– Jag kommer nog aldrig att lära mig acceptera mig kropp. Varje gång jag ser mig naken i spegeln får jag en chock.

Hon anmälde Carl Troilius till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, som gav honom en erinran för att av oaktsamhet gjort sig skyldig till ”ett fel som varken är ringa eller ursäktligt”.

– Jag är ledsen över erinran från nämnden eftersom jag tycker vi gjort allt för att hjälpa henne. Jag eller klinikens andre plastikkirurg fanns alltid tillgänglig när hon var på återbesök. Vi gör ingenting av illvilja, säger Carl Troilius.

På tisdag börjar Kanal 5 sända "Plastikkliniken". Annika har flera gånger sett förhandsreklamen på tv.

– Det är fruktansvärt att se honom. Det är så många som har fått lida så mycket, min man, mina barn ... det förlåter jag honom aldrig.

Fatima Johansson, Johan Edgar