Se upp, Andreas

Hudläkare: ”Botox kan ge nya rynkor”

NÖJE

Nervgiftet Botox är kändisarnas favoritvapen mot ålderstecken i ansiktet.

Men nu manar experter till försiktighet.

Antirynkmedlet kan framkalla nya rynkor.

Foto: André De Loisted
Artisten Andreas Lundstedt låter injicera Botox i ansiktet på skönhetssalong.

Botox har blivit en succé på plastikkliniker runt om i världen. Madonna, Tom Cruise, Liz Hurley och Cliff Richard är några av de celebriteter som låter injicera medlet i ansiktsmusklerna för att gömma sina rynkor. I dag avslöjar Aftonbladet att även schlagerstjärnan Andreas Lundstedt gjort det populära skönhetsingreppet.

Förlamar

Metoden har hittills beskrivits som säker och effektiv med lätta biverkningar som huvudvärk och svullnad. Men det finns risk för att nervgiftet ger upphov till nya rynkor på andra ställen i ansiktet, påstår en ledande expert inom plastikkirurgi, enligt BBC.

Botox paralyserar musklerna det sprutas in i, vilket gör att patienten inte kan uttrycka sig med ansiktet på samma sätt som före injektionen. Detta gör att andra, närliggande muskler försöker kompensera förlamningen, vilket kan få nya rynkor att bildas.

Oftast mindre synliga

Risken är särskilt stor där patienten låter spruta in Botox mellan ögonbrynen, som är den vanligaste åtgärden.

– När det inte går att rynka ögonbrynen kan musklerna i den övre delen av näsan, ögonbrynens mittparti och ögonlocken försöka återskapa uttrycket, säger David Becker, professor och hudläkare, till BBC.

Men han betonade att Botox ger goda resultat. De nya linjer som kan framträda är oftast mindre synliga.

Fakta/Botox

Hanna Blanksvärd

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode