Stor guide till skönhetslyft

NÖJE

Mindre näsa, större mun, snyggare bröst?

Allt fler väljer att skönhetsoperera sig.

Men vad kostar det? Och vilka är riskerna?

Här är allt du behöver veta om skönhetslyft.

Foto: getty images

Några exakta siffror

över hur många plastikoperationer som utförs i Sverige finns inte, men över en 15-årsperiod har läkarens extraknäck på lunchen bytts till ett heltidsjobb.

– Vi kommer aldrig att bli som USA där operationerna ökar enormt år för år. Vad vi ser i Sverige är en trend som går mot att vi gör fler och mindre ingrepp, säger Karl-Gustaf Edung, författare till boken ”Introduktion till estetisk plastikkirurgi”.

Han menar också att det som plastikkirurger kallar ”face lift”, det vill säga en regelrätt ansiktslyftning, fortfarande är relativt ovanligt här.

– Läkaren och patienten bör tillsammans göra en realistisk bedömning över vad som kan åstadkommas. Ingreppen är ju förenade med smärta och ibland kanske det blir väldigt fort och fel om patienten inte får ordentlig information innan hon fattar sitt slutgiltiga beslut, fortsätter Karl-Gustaf Edung.

Flera orsaker till ökning

Att ingreppen ökar kan ha flera orsaker som att media i allt större utsträckning upplyser om möjligheterna, den kroppskultur som finns i dag, en förfinad teknik samt en ökad medvetenhet hos människor.

– Det här handlar i stor utsträckning om psykologi, en inre känsla och ett behov av välbefinnande. Patienterna är vanliga människor som kanske under ett halvt liv burit på komplex för någonting.

Det säger Michael Olenius vid Kirurgcentrum i Stockholm. Sedan årsskiftet är han även ordförande för Svensk förening för estetisk plastikkirurgi.

Till Kirurgcentrum söker sig också unga flickor som vill förändra sitt utseende på olika sätt, trots att de i andras ögon är perfekta.

– De flickorna säger jag nej till och råder dem att ta pengarna och resa någonstans i stället, säger Michael Olenius.

Kvinna svara här:

Man svara här:

Chatarina Sayah ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode