Fixa ung hy på 28 dagar

1 av 2 | Foto: sara ringström
Ät dig till vacker hy. Nicholas Perricone lovar vackrare hy på en månad bara genom att vara medveten om vad man stoppar i sig.
NÖJE

Kan man få slätare hy genom att ändra matvanor?

Ja, hävdar den amerikanske dermatologen Nicholas Perricone.

Här är hans kur som ska göra hyn yngre på 28 dagar.

Lax varje dag.

Inga kakor. Ingen honung eller marmelad. Osötat fullkornsbröd i stället för kavring och baguette. Päron eller plommon, men ingen banan och ananas. Te i stället för kaffe. Och vatten – minst 2-3 liter om dagen.

Det är några av hörnstenarna i Nicholas Perricones recept för slätare hy, mer spänst i musklerna och – inte att förglömma – större klarhet i tanken.

Resultatet låter inte vänta på sig. Redan efter tre dagar är aknen och rodnaderna på återtåg. Hyn ser klarare ut och koncentrationsförmågan tycks öka. Fyra kvinnliga osminkade nyhetsuppläsare på NBC-TV före och efter 3-dagarsmenyn bevisade att kuren verkar.

Börja dagen med lax

Följer man Perricones anvisningar i 28 dagar är skillnaden ännu tydligare.

Det intygas av människor i alla åldrar, antingen de är Perricones ”patienter” eller agerar på egen hand.

Perricones nya bok ”The Perricone Prescription” (Harper Collins förlag) hamnade nyligen på bestsellerlistan i ”New York Times”.

Där förklarar Perricone varför vi ska börja varje måltid, till och med frukosten, med fisk (helst lax), ett litet kycklingbröst (vitt) eller en omelett på tre äggvitor och bara en gula:

– Det viktigaste är att få i sig protein, den äggvitehaltiga maten, först. Vi behöver ju protein för att reparera våra celler.

Undvik att äta potatis

Tyvärr kan vi inte lagra protein, utan vi måste ta det till oss i regelbundna doser.

– Men det ska vara hög kvalitet, det vill säga animaliskt protein, framhäver Perricone, som hävdar att vegetarianer som inte äter fisk eller mjölkprodukter ofta är tröttare och ser äldre ut än de är.

En annan viktig sak enligt Perricone är att välja rätt sorts kolhydrater. Man ska till exempel undvika potatis och morötter.

– Potatis och morötter är exempel på dåliga kolhydrater. Vi måste undvika livsmedel med hög naturlig eller tillsatt sockerhalt (så kallat högt glykemiskt index, GI).

Livsmedel med högt GI frigör stora mängder insulin som leder till ”glycation” av hud och andra organ.

– Detta är en slags inflammation, förklarar Perricone, som menar att sockermolekyler hänger sig fast vid vårt hudcollagen och förstör hudens elasticitet.

Enligt Perricone leder inflammationen till bildandet av allt fler fria radikaler och enzymer som bokstavligen äter upp vår ungdom - vårt hudcollagen.

Får vi då aldrig äta en pizza eller en glass? Jo, svarar Perricone, vi får "synda" en gång i veckan.

– Men ät sötsakerna sist. Och tänk på att kaffe är en bov i dramat. Det frigör överdoser av insulin och kortisol.

8 viktiga punkter i Perricones diet

Mat som är bra för hyn

Lisbeth Lindeborg ([email protected])