Eko i badrumsskåpet

Foto: BÖRJE THURESSON
Tänk på prinsen. Ta ett grönt beslut. Tänk på de två små asiatiska klockgrodorna Prinsen och Prinsessan nästa gång du köper skönhetsprodukter.
NÖJE

Visst är det härligt att kunna skämma bort sig själv med krämer, dofter och heta bad. Ännu större blir njutningen om produkterna dessutom är snälla mot djur och miljö.

Här är tio ekologiska prylar som vårdar din kropp.

Kanske trodde du att parfymer, krämer och deodoranter inte var mer skadliga mot miljön än alla andra saker vi köper.

Men faktum är att många skönhetsprodukter aktivt bidrar till en försämrad levnadsmiljö, inte minst genom alla de förpackningar som köps och slängs. Men även exploatering av olika växtarter är ett problem.

Regnskogen skövlas

Är det palmolja i någon av dina prylar hemma i badrumsskåpet? Tänk då på att odlingar för framställning av just palmolja ofta bidrar till skövling av tropisk skog, främst i Sydostasien. En annan ingrediens du ska se upp med är ftalater, en grupp kemiska ämnen som kan ge fosterskador och minska fertiliteten hos både människor och djur. Ftalater finns framför allt i deodoranter, hårsprayer och parfymer.

Vilka produkter som innehåller dessa ämnen kan du se på Svenska naturskyddsföreningens hemsida. Tänk på de två små asiatiska klockgrodorna på bilden – och gör en insats för miljön nästa gång du går till skönhetsavdelningen.

Sara Milstead