24 timmar till en fräsch kropp

1 av 2 | Foto: sara ringström
skön skrubb. Sjunk ner i ett härligt bad och slappna av vid 21.00. Då sover du lite bättre efteråt. Att skrubba eller peela huden gör att blodcirkulationen ökar.
NÖJE

Tänk vilken skillnad det gör.

På 24 timmar kan du förändra ditt liv så att både hälsan och utseendet får sig ett lyft.

Följ vår guide och bli piggare och fräschare på bara ett dygn.

6:00 FYLL PÅ VATTENDEPÅERNA

När du vaknar på morgonen har du inte druckit något på nära åtta timmar, så du behöver vätska för att komma i gång och känna dig fräsch. Vätskebrist ger torr och rynkig hy och kan även orsaka huvudvärk, trötthet, humörsvängningar, hudbesvär och förstoppning. Ett till två glas rent vatten är nog för att kompensera för den uttorkning som sker naturligt under natten.

7:00 ANDAS DJUPT

Är du ofta stressad och spänd? Det avspeglar sig i ditt yttre. Lägg grunden för en dag i harmoni genom att göra andningsövningar. Ta några djupa andetag och fyll hela buken och diafragman samtidigt som du sträcker armarna uppåt. Andas ut och sänk händerna. Låt magen slappna av och driva ut luften av sig själv. Upprepa fem gånger.

8:00 FROSSA I VITAMINER

Vitaminer och antioxidanter är det bästa skönhetsknepet som finns, så ät en näringsrik frukost. Särskilt viktiga är vitamin A, C och E som gör att huden får vacker lyster. Järn motverkar blodbrist och mörka ringar under ögonen. Satsa på fullkornsbröd, havregrynsgröt, mjukost, groddar och linser, yoghurt och färskpressad apelsinjuice. Välj örtte hellre än vanligt svart. Komplettera med färsk frukt, helst organiskt odlad.

9:00 PROMENERA TILL JOBBET

Ta en snabb promenad till jobbet i stället för att välja bil eller buss.

Solljus hjälper kroppen att ta upp D-vitamin, ett ämne viktigt bland annat för skelettet. Frisk luft ger också kinder och ansikte en härlig färg eftersom blodcirkulationen kommer igång. Samtidigt ökar du dina energidepåer och minskar risken för depression, i synnerhet under vinterhalvåret.

Om du har långt till jobbet - åk en bit och promenera resten.

10:00 HOPPA KAFFET – TA TE I STÄLLET

Motverka stress genom att slopa ”nödkaffet” som annars lätt slinker ner när orken tryter. Ersätt i stället med grönt te. Bortsett från att du slipper koffeinets upptrissande effekt skyddar örtte mot hjärtbesvär, cancer, allergier och håller kroppen ung längre. När hungern faller på, ha lite nötter till hands på skrivbordet. De innehåller bland annat zink, koppar, mangan och C-vitamin och ger den energi du behöver.

11:00 SKÄM BORT HÄNDERNA

Om du inte har tagit en paus från arbetssysslorna tidigare kan det vara dags nu. Det minskar risken att drabbas av musarm, axel- och nackspänningar och gör att du får förnyad energi. Passa gärna på att smörja in händerna med fuktlotion och ge dem lite massage. Använd små, roterande rörelser över knogar och leder. Det minskar risken för uttorkning och motverkar rynkor, samtidigt som du får något annat att fokusera på.

12:00 LUNCHA UTAN JÄKT

Ät lunchen i lugn och ro. Att stressa i sig maten är inte bra vare sig för hälsa eller utseende. Jäkt kan generellt ge problem med spända muskler, huvudvärk och trötthet, men också dålig hy, finnar och blemmor. Inta maten i en lugn miljö och i ditt eget tempo. Välj gärna en varm måltid med mycket proteiner och fibrer (exempelvis fullkornsbröd, grovt ris, pasta) som gör att du står dig längre.

15:00 DAGS FÖR MASSAGEPAUS

Ta en paus från arbetet och massera ansiktet. Det hjälper mot spänningshuvudvärk, trötthet och spänningar samtidigt som det ger huden ett lyft. Massera pannan, hakan, området under ögonen och tinningarna. Ägna ungefär en minut åt varje punkt.

Applicera lite fukt efteråt, i synnerhet om din hy lätt blir torr.

16:00 DÄMPA SÖTSUGET MED FRUKT

Den klassiska timmen då godisbegäret brukar dyka upp. Var beredd och frossa i stället i torkad frukt, exempelvis aprikos, äpple och mango. På så sätt tillfredsställer du behovet av sötsaker, samtidigt som du får i dig mindre socker.

Dessutom är ditt ”godis” proppat med vitaminer, järn och andra nyttigheter.

17:00 GE MUSKLERNA EN GENOMKÖRARE

Brukar du träna efter jobbet? I så fall – fortsätt med det! Men tvätta ansiktet innan du motionerar. Detta för att kroppens svett fungerar som reningsapparat. Utrensningen av porerna går lättare om inget smink sitter i vägen. Torka inte bort svett i ansiktet med händerna, eftersom det lätt kan ge infektioner. Använd en ren handduk.

18:00 VARVA NER I LUGN OCH RO

När du kommit hem, avsätt tio minuter för att varva ner. Det är bra mot stressen och ger kroppen en chans att återhämta sig om du har ett stillasittande jobb. Pröva en enkel avslappningsövning: Lägg dig på golvet med knäna lätt böjda. Lägg några böcker som stöd för huvudet. Visualisera hur varje enskild muskel ”smälter bort” för sig själv. Jobba dig genom hela kroppen, från ryggen till huvudet och skuldrorna.

Bara några minuter i den här positionen räcker för att bli kvitt spänningar och oro.

19:00 NJUT AV EN GOD MIDDAG

Om du inte har ätit middag tidigare är det definitivt dags. Välj om möjligt ett varmt mål och följ gärna tallriksmodellen – 1/3 kött eller fisk, 1/3 kolhydrater (potatis, pasta, ris) och 1/3 grönsaker. Använd gärna spenat, broccoli, brysselkål och sparris i matlagningen, födoämnen som enligt många forskare har ”föryngrande” egenskaper. Avsluta med färsk frukt, helst ekologiskt odlad för att slippa besprutningsgifter.

21:00 SJUNK NER I ETT BAD

Gillar du varma bad? Då är kvällen en perfekt tidpunkt, eftersom kroppen nu börjar utsöndra melotonin, ett hormon som gör oss sömniga. En bonus är att du efteråt sover bättre. Lite badolja gör njutningen och avslappningen mer effektiv, samtidigt som det skyddar huden från uttorkning. Passa även på att ge kroppen peeling, något som ökar blodcirkulationen. Har du svårt att släppa tankarna på exempelvis jobbet, prova att djupandas. Andas djupt genom näsan medan du räknar till fyra. Andas sakta ut medan du räknar till åtta. Upprepa fem gånger.

22:00 FRÄSCHA UPP MUNNEN

Håll tandkött och tänder i form genom att gurgla munnen med varmt saltvatten. Massera sedan tandköttet med fingertopparna. Det håller infektioner borta och ökar blodcirkulationen. När du borstar tänderna, dra några drag på tungan också. Det gör att du känner dig fräschare i hela munnen och att andedräkten förbättras.

23:00 GOD NATT!

God sömn är oumbärligt för hälsan och ditt utseende. Om du lägger dig redan nu är chansen större att du känner dig mer utvilad, glad och pigg dagen efter. Får du för lite sömn, å andra sidan, ökar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och du får sämre koncentrationsförmåga. Tröttheten kan också leda till viktökning, eftersom det är lätt att ta till mat för att få mer energi. Har du svårt att somna, ta ett djupt andetag och tänk dig att magen är som en ballong. Fyll hela dig med luft och håll andan. När du andas ut, låtsas att ballongen kollapsar och att kroppen sjunker djupare ner i sängen. Fortsätt tills du är helt lugn och avslappnad.

Sara Milstead