Ny metod ger dig vita tänder snabbt

NÖJE

Gula, fula och missfärgade tänder?

Med en ny behandling blir tänderna vita igen – på en timme.

Hälsa guidar dig rätt i djungeln av metoder för tandblekning.

Foto: Sara Ringström

Den nya amerikanska metoden Brite Smile, som ännu så länge bara erbjuds på ett fåtal tandläkarpraktiker i Stockholm, är unik på så vis att det endast tar en timma att ljusa upp tänderna. Blekningen sker med ett speciellt lågenergiljus och en gelé som tandläkaren penslar på tänderna.

Fort och smärtfritt

Elisabeth Björkman, privatpraktiserande tandläkare vid Tandläkarpraktiken i Stockholm, har i många år arbetat med olika metoder för tandblekning. Nu har hon även börjat erbjuda sina patienter den nya metoden.

– Den här metoden är den klart bästa som jag har arbetat med. Det går fort, är smärtfritt och resultatet blir väldigt bra, säger hon.

Metoden har länge funnits i England och används flitigt runt om i USA. Den största skillnaden mellan Brite Smile och andra blekningsmetoder är tidsskillnaden. Andra metoder kräver oftast blekning under flera nätter där patienten själv måste ansvara för att stryka på blekningsgelé eller sova med en speciell skena. Med den nya metoden krävs bara ett tandläkarbesök och blekningen kan börja direkt.

Färre biverkningar

– Biverkningarna är dessutom färre än med andra metoder där framför allt ilningar är vanliga, säger Elisabeth Björkman.

I stort sett alla med gula eller missfärgade tänder kan använda metoden. De enda som Elisabeth Björkman avråder är sådana som har guldkronor eller andra komplicerade lagningar.

Resultatet av blekningen håller minst i fyra år. Därefter kan man göra om processen eller bättra på den med en kortare behandling. Kostnaden då? En timmas behandling går loss på 5 900 kronor.

Så får du nytt smajl på en timme

Malin Byström ([email protected])