Mindre bröst utan fula ärr

Vanlig fettsugning hjälper den som inte vill operera

1 av 2
före 24-årig kvinna som hade besvär med för stora bröst samt att brösten var olika stora. Minskades och korrigerades med fettsugning.
NÖJE

Förminska brösten - utan att få ärr.

Nu kan en enkel fettsugning av brösten ersätta den traditionella bröstoperationen för vissa patienter.

Fettsugning av brösten är egentligen en nygammal metod som tidigare använts främst som ett komplement till den vanliga bröstförminsknings-operationen samt för att korrigera bysten efter till exempel en canceroperation som kan ge en ojämnhet av bysten.

Men nu börjar Shama Aesthetic Group i Stockholm att erbjuda metoden även för privatpatienter.

- Många är rädda för den traditionella operationen som ger fula ärr och de drar sig för att gå igenom en stor operation med kniv, säger Olafur Jakobsson, plastikkirurg vid Shama Aesthetic Group, tidigare chef för plastikkirurgen vid Uppsala universitetssjukhus.

Metoden är exakt densamma som vid en vanlig fettsugning, där bara fettvävnad avlägsnas, och den ger endast små märken i form av stickhål.

Passar inte alla

Men metoden passar inte alla.

- Den ger bara ett bra resultat om man inte har någon hudöverskott att tala om och om man är ung och har en bra elasticitet i huden, säger Per Hedén, plastikkirurg vid Akademikliniken.

Han har länge använt metoden som ett komplement vid traditionella bröstoperationer för att förbättra formen på brösten.

- Man måste komma ihåg att metoden har vissa begränsningar och att man måste acceptera ett visst häng om man bara använder sig av fettsugning, eftersom inget hudöverskott tas bort och man inte heller kan suga ut körteln utan bara ren fettvävnad, säger Per Hedén.

En minskning av bysten med hjälp av fettsugning kostar cirka 35 000-40 000 kronor. Om en korrigering i form av bröstlyft måste göras om huden inte drar ihop sig tillräckligt, tillkommer en summa som avgörs från fall till fall. Det går aldrig att helt förutsäga hur stor hudkrympningen kommer att bli efter fettsugningen.

Priset för en traditionell bröstförminskning är cirka 35 000 kronor.

Prioriterar storleken

På Shama Aesthetic Group har redan ett 30-tal kvinnor opererats med metoden.

- Fördelarna är att ingreppet inte är så stort, vilket gör sjukskrivningen kortare och patienten slipper ärr, påpekar Olafur Jakobsson.

VAD ÄR fettsugning?

Petra Weiss

ARTIKELN HANDLAR OM