Rött ljus sätter stopp för aknen

Foto: ANDERS DEROS
utan biverkningar. Fördelen med ljusbehandlingen är att den kan bli ett alternativ till antibiotika, som kan göra bakterier motståndskraftiga. Inom ett par år kan metoden finnas tillgänglig på hudkliniker runt om landet.
NÖJE

Att belysa huden med rött eller blått ljus. Det är en ny metod mot svår akne.

- Ljusbehandlingen kan bli ett bra alternativ till antibiotika vid akne, säger Olle Larkö, professor i dermatologi.

Olle Larkö är verksam

på hudkliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Där har man just börjat forska på metoden, fototerapi eller fotodynamisk terapi, som ska ingå i en kommande avhandling.

- Metoden har börjat användas mot akne på hudkliniker i USA. I Sverige har vi hittills behandlat patienter med hudsjukdomen basalcellscancer med den. Visar forskningen bra resultat kan den börja användas mot svår akne på hudklinikerna i landet om ett par år, säger han.

Bakterien förgiftar sig själv

I fettet i pormasken växer en bakterie, p.aknes. Den utsöndrar substanser som kallas porfyriner. Dessa är känsliga för de våglängder som rött och blått ljus har.

- Ljuset gör porfyrinet giftigt, vilket gör att bakterien tar död på sig själv. Man kan också bestryka huden med en viss kräm som omvandlas till porfyriner när den belyses med blått eller rött ljus.

Fördelen med metoden är att den kan bli ett alternativ tilll antibiotika, som kan göra bakterier motståndskraftiga. Den kan också bli alternativ till det hittills effektivaste medlet mot svår akne, Roaccutan, som dock kan ge svåra biverkningar.

Nackdelen är att man måste få behandlingen på sjukhus.

Det är hög tid att få bort myterna kring akne, anser Olle Larkö. Han varnar nu för "aknekrämer" som säljs i livsmedelsbutiker och för den aknebehandling som görs på många skönhetssalonger.

Beror inte på dålig hygien

- Sådan behandling är så gott som verkningslös. Patienter har betalat tusentals kronor på till exempel ångbehandling, peeling och annan rengöring utan att de blivit av med sin akne. Det är tragiskt. I dag vet vi vad som orsakar akne, säger han.

Akne kan se orent ut. Men akne beror inte, som många tror, på dålig hygien.

- Inte heller på stress eller att man ätit särskild kost, som choklad.

Vissa får bara små plitor. Andra kan få varblåsor eller stora bölder som gör ont.

Hur ska då den förhatliga pormasken tacklas?

- Det gäller dels att hålla bakterien i schack, dels att minska fettproduktionen och att lösa upp proppen i talgkörtelns utförsgång. Olika behandlingar finns för det som gör att de flesta blir av med sin akne och även slipper fula ärr efteråt. Men det kan ta tid, kanske upp till sex-åtta veckor.

3 sätt att bekämpa finnarna

VAD ÄR akne?

Ann-Cathrine Björnör Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM