”Kan man sola bort akne?”

Olle Larkö, professor i dermatologi, chattar om akne.

NÖJE

Olle Larkö säger: Nu är jag här och ni kan ställa frågor.

pär säger: fungerar behandlingen även på rygg och bröst?

Olle Larkö säger: Det är för tidigt att veta var den platsar. Det får framtida studier visa.

Lillan säger: Stämmer det att mat kan framkalla akne?

Olle Larkö säger: Nej, det är fel. Maten spelar ingen roll.

Karin säger: Får man ärr om man klämmer på finnarna?

Olle Larkö säger: Ja, risken ökar lite. Risken för att få en större inflammation ökar och det ökar risken för ärr.

Lotta säger: stämmer det att man får mer finnar om man torkar ut ansiktet med att tvätta med tvål

Olle Larkö säger: Nej, det påverkar inte det hela.

Lillan säger: Hur vanligt är det att aknen finns kvar efter att man lämnat tonåren?

Olle Larkö säger: Vi har dåliga siffor på det. Åtminstone hos 80 procent av personerna brukar aknen läka ut.

paki säger: men olle är det inte så att mat som orsakar högt insulinsvar faktiskt kan öka produktionen av talg så att risken för akne ökar?

Olle Larkö säger: Nej, det man diskuterar mest är choklad och godis. Men tyvärr så påverkas inte akne av det. Men vissa läkemedel kan påverka aknen, anabola steroider och kortisontabletter.

Lisa säger: Jag är en tjej som är 16år. har fått ärr av min akne. Finns det någon behandling för att ta bort ärren??

Olle Larkö säger: I gynnsamma fall kan man slipa, men det har ganska begränsad effekt. Det brukar bli bättre emd åren. Vill man slipa görs det som regel inte i offentlig sjukvård utan man får vända sig till privata kliniker eller plastikkirurg.

Folke säger: Jag brukar köpa dyra märkeskrämer för att behandla min feta hy. Men det ger inte resultat. Kan du rekommendera något?

Olle Larkö säger: De flesta fall av akne kan vi göra bra idag. Sök läkare. Det finns bra behandling. Det finns inget samband mellan hur mycket krämen kostar och hur bra den är.

camilla säger: Hej, jag har en massa märken i ansiktet efter finnar pga att jag har så mycket pigment. Hur kan jag påskynda att dessa fläckar försvinner?

Olle Larkö säger: Pigmentfläckar är svårt. Bästa rådet man kan ge är att söka en hudläkare som kan ge råd om hur du ska attackera den pigmenteringen.

Folke säger: Vad kostar en acnebehandling?

Olle Larkö säger: Inom sjukvården är det normala priser, normala sjukvårdsavatalet gäller om man har svår akne. På skönhetssalonger varierar priserna. Men jag avråder från det. Vi har så bra behandlingar inom sjukvården. Det är både billigare och bättre inom sjukvård. De flesta behandlingar på skönhetssalonger som har effekt är receptbelagda och sköts av sjukvården.

worried säger: Camilla: okej men finns det ingenting man kan bleka fläckarna med eller liknande?

Olle Larkö säger: Det finns blekmedel, men det är en balansgång mellan att inget händer till att det händer för mycket. Det ska skötas av vana läkare.

Lisa säger: Kan man sola bort finnarna?

Olle Larkö säger: Ja, solen hjälper i de flesta fall mot finnar. Det finns något man kallar Mallorca-akne och det är en liten grupp som blir sämre i solen, men ofta är det i följd av att man använt mycket krämer och dylikt.

paki säger: Vad har du för råd angående ansiktrengöring vid lite akne? Går det bra med apotekets rengöringslotion?

Olle Larkö säger: Ja, då. Eller tvål och vatten. Det går också bra. I princip fungerar vilken tvål som helst. Om man har problem finns det tre steg. Man kan gå till Apotek och be om hjälp i första steget. Sedan kan man gå till primärvården. Om inte det hjälper kan man söka specialist.

worried säger: Hjälper verkligen ansiktsbehandlingarna i salonger för problemhy?? vilken behandling ska man i så fall välja?

Olle Larkö säger: En del AHA-behandlingar kan ha viss effekt i enklare fall. Men har man svår akne vill jag avråda från skönhetssalonger för det finns bra behandling inom sjukvård för en måttlig summa pengar.

Lisa säger: Är akne ärftligt? Jag menar..om ens föräldrar hade mycket akne när de var unga är det stor chans att barnen får akne.

Olle Larkö säger: Ja, det kan man säga. Man ärver sin fettproduktion.

Helga säger: Hur många år kan man använda Aberela, jag har haft den dagligen i några år nu, tycker att huden är mindre fet då.

Olle Larkö säger: Det finns egentligen ingen övre gräns för Aberela.

Lisa säger: Finns det någon behandling för att ta bort ärr som orsakats av akne?

Olle Larkö säger: Slipning. Se svar ovan.

Lisa säger: har använt Dalacin och Differin i över ett år nu. mkt stor effekt! Hur länge ska man fortsätta med dessa produkter?

Olle Larkö säger: dalacin ska du använda i max 3 månader. Pga att det är risk att bakterier blir resistenta mot antibiotika. Differin finns ingen övre gräns på. Det låter som om du ska ha ett återbesök till din läkare för att se hur du ska gå vidare.

Vill ni ha hjälp så vänd er i första hand till primärvården/husläkare. De är duktiga. Många har lagt ut flera tusentals kronor på ineffektiv behandling för att det finns många lurendrejare i branschen.