Så bra är medlen mot rynkor

NÖJE

Hyllorna svämmar över av medel som ska göra oss släta och rynkfria.

Men hur effektiva är de? Hälsa reder ut bergeppen.

Foto: Jan Danielsson
Håller löftena? Vi köper medel mot rynkor som aldrig förr. Hälsa har tittat närmare på hur preparaten fungerar.

Förra året köpte vi antirynkprodukter för i runda tal 200 miljoner kronor i Sverige, enligt statistik från Kemisk tekniska leverantörsförbundet (KTF).

– Försäljningen av hudvårdspreparat ökar över lag, och efterfrågan på antirynkpreparat går stadigt uppåt, säger Peter Jansson på KTF.

De allra flesta hudvårdpreparaten har någon serie med den här typen av produkter, alla med löfte om att motverka ålderns och därmed rynkornas framfart. Glykolsyra, C-vitaminer, hjortron- och näckrosextrakt liksom extrakt från havens djup, som alger eller musselskal är bara några exempel.

De flesta preparaten bygger på att huden tillförs fukt, vilket minskar ytliga rynkor i och med att huden blir tjockare.

Kritiserade produkter

Kritiken mot den här typen av produkter har stundtals varit hård. Vissa forskare och experter menar att de är verkningslösa eller rentav skadliga. Andra hävdar att de visst har effekt.

– I princip är det möjligt att minska rynkor, ja. Men i vilken omfattning går inte att svara på, det beror på vilka substanser som används. Dessutom är det mängder av andra faktorer som spelar in, så att uttala sig generellt är helt omöjligt, säger professor Anders Vahlquist, Institutet för medicinska vetenskaper dermatologi och venereologi vid Uppsala universitet.

Huruvida antirynkprodukter snarare skadar än stärker huden har varit omdiskuterat, men vad det gäller anmälningar till Läkemedelsverket, som är tillsynsmyndighet, är antalet anmälningar relativt få.

– De är inte många, bara cirka 50 per år, säger Monica Tammela, ansvarig för Läkemedelsverkets kosmetikakontroll.

En god idé kan vara att försöka ta reda på vad den produkt du vill köpa innehåller. Det kan vara svårt, eftersom lagstiftningen är sådan att det inte behöver uppges på förpackningen.

Kontakta en hudklinik

Du som ändå vill prova bör ta kontakt med en hudklinik eller en salong med utbildade hudterapeuter. De kan, efter en ordentlig hudanalys, ge dig råd om vad som passar för just din hudtyp.

Att huden åldras, ja det är faktiskt inte något vi kan göra så mycket åt. Några, helt kostnadsfria, tips som ändock motverkar att onödiga rynkor uppstår är: Låt bli cigaretterna, se till att sömnen är god, ät en bra kost, försök att få tid med regelbunden motion och håll kroppens vätskenivå genom att dricka ordentligt med vatten.

Sist men inte minst: använd ett ordentligt solskydd dagligen. Hudvårdsexperter rekommenderar minst faktor 15.

Chatarina Sayah

ARTIKELN HANDLAR OM