Snygg som en stjärna

Skönhetsgurun lär dig knepen

1 av 2 | Foto: EMI
oljor och örtextrakt Kylie Minogue är en i raden av succédanskens många berömda kunder.
NÖJE

Det började med Barbra Streisand.

I dag vallfärdar Madonna, Cher, Kylie Minogue, David Bowie och Leonardo Di Caprio till danska Ole Henriksens skönhetssalong i Hollywood.

- Alla kan se ut som en filmstjärna med rätt inställning och knep, säger Ole och avslöjar kändisarnas hemligheter.

Ole Henriksen växte upp på den danska landsbygden på 1950- och 60-talet. Inte särskilt glamouröst, men i Oles drömmar var han redan i Hollywood, bland filmstjärnor och kändisar.

- Jag läste allt jag kom över om Hollywood och längtade dit, men hade ingen tanke på att jag skulle bo där eller behandla dem på en skönhetssalong, skrattar Ole.

I början av 1970-talet bodde han i Jakarta, Indonesien, under några månader och fick svåra problem med akne. En kvinna från trakten visade honom hur eteriska oljor och örtextrakt kunde rensa huden och göra den frisk. Där startade hans eget intresse för hudvårdsprodukter.

Experimenterade i köket

Ole sökte sig till London och började studera för att lära sig mer om kemi och hudvård. Efter utbildningen hamnade han till sist i USA, bara ett stenkast från Hollywood.

Han startade en egen salong i Beverly Hills, med specialinriktning på behandling av akne. Sina kurer mixade han ihop själv i köket, med hjälp av enbart naturliga ingredienser som örter och oljor.

Första kändisen som bokade tid var Barbra Streisand - som blivit rekommenderad Ole av en väninna. Medierna fick nys om dansken som behandlade den berömda Streisand, och skriverierna började.

Andra kända personer som Sylvester Stallone, Kirk Douglas och Christine Brinkley bokade tid, och Ole bjöds in till tv-shower som Oprah Winfrey.

Spa på Sunset boulevard

1985 flyttade Ole ut från köket och började utveckla sin egen hudvårdsserie i större skala. Idag finns hans produkter över hela världen.

Hans lilla salong har expanderat till ett stort spa och flyttat till Sunset boulevard, mitt i hjärtat av Hollywood. Och stjärnorna fortsätter att vallfärda.

Linda Evangelista, Naomi Campbell, Helena Christensen, Kylie Minogue, Cher, Charlize Theron, Iman, Alanis Morrisette, Lisa-Marie Presley, Eminem, Leonardo Di Caprio... Listan är oändlig.

- Jag har en avslappnad atmosfär som gör att de kan vara sig själva. Det tror jag är viktigt, säger Ole som menar att även stjärnor har problem med sitt utseende.

- Jag har träffat många vackra kändisar som är missnöja med något i sitt utseende. De kommer till mig för att förbättra det. Det spelar ingen roll hur du ser ut, det är alltid någonting som du inte är nöjd med.

Naturlig skönhet vackrast

Ole menar att bilden vi har av kändisarna inte riktigt är sann.

- När de fotograferas är de uppstylade med fin makeup och bilderna tas i rätt ljus. Men det är inte så stjärnorna ser ut till vardags, det måste man komma ihåg. Du kan också göra dig mer glamourös och vacker med hjälp av kläder, smink och frisyr.

- Alla har potential att se bra ut, och de skandinaviska kvinnorna är vackrast i världen. De är naturligt vackra. Personligen tycker jag att naturlig skönhet är bättre än konstgjord, säger Ole.

Fler artiklar

13 sköna tips från Ole

Petra Weiss