”Vissa ingrepp är tveksamma”

Plastikkirurgen varnar

NÖJE

I dag är det normalt att vara missnöjd med sin kropp.

Så snedvriden är vår syn på våra funktionella, unika och fantastiska kroppar.

Foto: Mats Strand
Plastikkirurgen Michael Olenius varnar särskilt för peniskirurgi.

– Hela skönhetsindustrin lever på en myt. Myten är att vi blir lyckliga om brösten är större, näsan mindre eller magen fastare. Så är det naturligtvis inte. Det här är en väldigt cynisk värld, med mycket pengar i omlopp, säger Anne-Marie Morhed, föreståndare för Nationella sekretariatet för genusforskning.

”Många kirurger vägrar”

Man bedriver handel med kvinnans, och till viss del även mannens, längtan efter den perfekta kroppen. En kropp som inte finns i verkligheten, utan endast i dagens skruvade skönhetsideal. Det ideal som till och med tvingar modeller att be om dataretuschering innan bilder publiceras i reklam och media, och som tvingar oss vanliga människor att skära, karva och suga i väl fungerande kroppsdelar. Allt detta med risk för medicinska följder.

– Vissa ingrepp är det verkligen tveksamt om man ska hålla på med, säger plastikkirurg Michael Olenius, ordförande för Svensk förening för estetisk plastikkirurgi.

Han nämner peniskirugi som ett exempel.

– Många kirurger vill inte utföra sådana operationer eftersom de inte ger tillräckligt resultat. Särskilt som en förlängning ofta gör att penisen pekar åt fel håll i glädjens stunder, och det kan självklart ställa till det.

Men i den allt mer kroppsfixerade värld som vi lever i är många beredda att ta en del risker. Särskilt som plastikoperationer blir allt vanligare och därmed också framstår som något naturligt. n

Så mycket ökar operationerna i Stockholm

Fler artiklar

Sofia Wadensjö Karén