Snart kan du odla fram egna bröst

Läkarna har gjort lyckade försök på gris

NÖJE

Odla dina bröst själv.

I framtiden hoppas forskarna kunna lägga in celler under huden så att kvinnor som förlorat ett bröst själva kan bilda ett nytt på plats.

NYTT HOPP FÖR BRÖSTLÖSA Forskare från Australien har lyckats odla fram ny bröstvävnad på en gris. Om några år hoppas man att metoden går att tillämpa på människor. (Bilden är tagen i Belgien vid en bröstcancerundersökning.)

Teorin har redan testats på en gris. På den världskongress för plastikkirurger som pågår i Australien rapporterar forskare från Melbourne att de lyckats odla fram bröstvävnad i grisen.

Ny testmetod

- I stället för att odla cellerna i en skål på laboratoriet som vi gör, har de använt grisen som odlingskammare, säger professor Gunnar Kratz, en av Sveriges främste forskare på området.

Tidigare problem lösta

Han är professor i platikkirurgi vid universitetssjukhuset i Linköping där man också arbetar med att odla fram bröst av kvinnors fett- och bröstkörtelceller.

En stötesten har varit hur man ska få blodförsörjningen att fungera i det nya organet.

I det australienska experimentet la forskarna in en särskild kammare i grisen som specialdesignats för att nya blodkärl skulle kunna bildas.

Över förväntan

Försöket gick över förväntan. Inte nog med att blodkärlen hjälpte bröstvävnaden att växa till sig, efter en tid började den nya vävnaden rekrytera stamceller från grisens kropp som vidareutvecklades i kammaren.

Caroline Hougner