Nu kommer ”Extreme makeover” på svenska

Brittiska plastikkirurger protesterar – ”fel anledning att operera sig”

NÖJE

I tv-programmet ”Extreme makeover” får missnöjda amerikaner en helt ny look. Skönhetsoperationer, fettsugning och tandreglering gör dem till nya människor.

Nu gör Kanal 5 en svensk version av det amerikanska programmet.

Och i Storbritannien protesterar plastikkirurgerna mot den nya ”gör-om-mig”-vågen.

Foto: kanal 5
john görs om. I ”Extreme makeover” får amerikaner som inte är nöjda med sitt utseende hjälp av plastikkirurger, tandreglerare och kosmetologer.

Kanal 5 söker just nu deltagare till den svenska versionen av ”Extreme makeover” – programmet där missnöjda människor får hjälp av bland andra plastikkirurger att få ett bättre utseende.

Den svenska varianten ska spelas in i sommar, och börjar sändas i höst.

”Vi vänder oss till vanliga män och kvinnor som upplever att deras liv begränsas av hur de ser ut”, står det på kanalens hemsida, där de uppmanar intresserade att höra av sig senast den 31 maj.

Görs med klinik i Stockholm

Det lutar åt att programmet ska göras i samarbete med Akademikliniken, en privat klinik i Stockholm som bland annat utför skönhetsoperationer.

– Vi har inte skrivit något kontrakt än, men det är sannolikt, säger plastikirurgen Jan Jernbeck, som var med om att starta kliniken för 13 år sedan.

Den svenska versionen av programmet kommer att bli något ”mildare” än den amerikanska, tror Jan Jernbeck.

– I USA kommer läkaren själv med förslag på vad patienten kan förändra, exempelvis ”har du tänkt på brösten?”, men här kommer önskemålen från patienten själv, säger han.

Patienten bestämmer

Och det är verkligen patientien som bestämmer. Så länge läkaren tror att patienten mår bra av ingreppet anser Jan Jernbeck att det kan genomföras. I tveksamma fall får patienten träffa en beteendevetare, för att diskutera önskemålen.

– Det är klart att det är svårt att dra gränsen. Vissa kanske tycker att Michael Jackson ser förfärlig ut, men han kanske mår bra av det, säger han.

Däremot skulle det vara svårt att säga ja till en person som vill operera sig för att likna en kändis, som är programidén i MTV:s ”I want a famous face”.

– Jag har aldrig hört att någon har uttryckt sig så exakt, men visst finns önskemål om att få liknande drag som en kändis, till exempel Ricky Martins haka, säger han.

Plastikkirurger protesterar

Men i Storbritannien protesterar nu plastikkirurgerna mot den senaste tidens explosion av tv-program, där temat är detsamma: Gör mig snyggare. Programmen bidrar till att människor vill operera om sig av fel anledning, anser kirurgerna, och riktar kritiken mot bland andra ”I want a famous face”.

– Önskemålet att se ut som en kändis är ett klassiskt exempel på att ha orealistiska förväntningar, säger Norman Waterhouse, ordförande i de brittiska plastikkirurgernas organisation, till BBC.

Han är inte heller förtjust i ”Extreme makeover”, som också sänds i England.

– De som tittar på de här programmen kan få för sig att 'extrema' förändringar är målet med plastikkirurgin, när det i själva verket är att förbättra en persons utseende och bevara hans eller hennes personlighet, säger han.

Karin Klarström