"Först blev brösten blåa"

Anna, 19, förstorar sina bröst med vakuumsug

NÖJE

För tre veckor sedan satte Anna, 19, för första gången sugkopparna på sina bröst.

- Brösten såg helt blåa ut genom kuporna. Jag funderade över om jag verkligen skulle klara det här. Men nu har jag faktiskt vant mig, säger hon.

Anna är en av de första i Sverige som får chansen att prova Brava-tekniken.

Den är faktiskt så ny här i landet att ingen hittills har hunnit genomgå en hel behandling.

Vid sängdags

Anna sätter på bh:n på kvällarna och nu sover hon faktiskt riktigt gott med den.

Annat var det de första dygnen. Då klarade hon inte av att bära bh:n mer än fem timmar, kunde inte sova en blund och var allvarligt oroad över vad hon hade gett sig in på.

– Gabriella (Rudbeck på Akademikliniken, reds anm) hade ju förvarnat mig om att det skulle bli tufft, och jag hade bara svarat att jag är en envis typ. Men de första dygnen var värre än jag hade kunnat tänka mig.

Ville ha "lite extra"

De tio timmarna som kuporna ska sitta på klarar Anna genom att flexa med hemmakvällar ibland och längre sovmorgnar efter sena utenätter på helgerna.

– Jag tar studenten om en månad, och inte tänker jag sitta hemma på kvällarna bara för det här, säger Anna.

Och att dölja bh:n med exempelvis en stor tröja är inte att tänka på. Det är bh:n alldeles för bylsig för.

Anna har i dag en liten B-kupa och har väl egentligen aldrig haft några komplex för små bröst, men tyckte att det lät spännande att kunna få "lite extra".

Märker du något resultat än?

– Nej, det tar lite tid innan brösten börjar växa på riktigt. När jag tar av kuporna på morgonen är brösten rejält svullna, men det går ner sedan. Men det är så spännande det här, jag bara längtar efter att veckorna ska gå.

Tänker du slutföra behandlingens fjorton veckor?

– Fjorton veckor?!? Tio veckor har jag hört ska räcka. Jag har förstått att många går med dem längre, men det beror helt på resultatet om jag går längre med dem eller inte.

Skulle du kunna tänka dig en traditionell plastikoperation?

– Aldrig. Jag har hört om så mycket komplikationer och det finns inga garantier för att det verkligen blir bra. Även om det ser bra ut till en början kan det bli fult efter något år. Och då kan brösten bli så hemska att man ångrar att man rörde dem från början. SÅ viktigt skulle det aldrig kunna bli för mig att få större bröst.

Just nu har du ingen pojkvän. Skulle du ha gjort det här om du hade haft fast sällskap?

– Jag tror inte det. Det skulle nog vara lite väl knepigt, eftersom kopparna är så pass bökiga och eftersom man bär dem under så många veckor.

Fotnot:

Anna heter egentligen något annat.

Läs också

Sofia Wadensjö Karén