Större bröst utan operation

Nu lanseras ny sugkopps- metod i Sverige

NÖJE

Större bröst är den i särklass vanligaste önskningen på landets plastikkliniker.

Nu går de större brösten att få — även utan kniven.

– Du får i snitt en deciliter större bröstmängd, säger plastikkirurg Gabriella Rudbeck på Akademikliniken.

Foto: Getty Images
Bikinitider. Massor av kvinnor vill ha större bröst men drar sig för att operera in implantat. För dem finns nu nya knep att ta till för att få förstorande effekt.

Med Brava-metoden, en amerikansk metod som nu lanseras i Sverige, blir brösten större tack vare ett par sugkoppar som skapar ett undertryck.

– Om man drar i vävnad får man en cellökning. Det ser man till exempel i afrikanska stammar där man gör förstoringar genom att stoppa in träplattor i läpparna. Cellerna blir inte bara större, utan också fler, säger Gabriella Rudbeck.

Det är just den kroppsliga reaktionen som ligger till grund för metoden där två sugkoppar samt en minidator sätts i en specialbehå. Datorn ställer in ett undertryck så att brösten utsätts för samma tryck som när man flyger.

– Det kräver en väldigt välmotiverad patient, eftersom du måste bära behån tio timmar om dagen i helst fjorton veckor. Med varje missad dag måste du dessutom förlänga behandlingen med en vecka.

Effekten varierar

Men storleksökningen är osäker. De flesta får ett lyft och någon deciliter extra volym per bröst, medan andra kanske inte får mer än en halv deciliter större bröst. Det beror helt på hur den egna vävnaden svarar.

Ju fler veckor man använder sugkopparna, desto större blir effekten.

– Även om man inte kan lova exakt hur mycket större brösten blir, ger metoden verkligen effekt. Det finns seriösa studier som visar det, säger Gabriella Rudbeck.

"Går tillbaka i storlek på sikt”

Efter att ha läst studierna ser Jan Lapins, hudläkare på Huddinge universitetssjukhus, att metoden verkligen har effekt – även om resultaten är varierande och en hel del missnöjda patienter har rapporterats.

– Metoden är så pass ny att det ännu inte finns några långtidsstudier. Jag tror att brösten på sikt återgår till sin vanliga storlek. Vår vävnad har ju en väldig förmåga att återhämta sig. Jämför bara med hur en mage kan bli alldeles platt efter en graviditet trots att huden varit oerhört utspänd, säger Jan Lapins.

Runtom i världen har runt 12 000 kvinnor prövat metoden, varav endast en handfull svenska kvinnor.

Så fungerar vakuummetoden

Tre andra vägar till snyggare bröst

Läs också

Sofia Wadensjö Karén