"Min nya näsa passar bättre"

Anna gjorde en plastikoperation

1 av 2 | Foto: annette friberg
nöjd. Den nya näsan kändes mer rätt för Anna Årman. Den passar henne mycket bättre, tycker hon.
NÖJE

Av klasskamraterna blev hon kallad för Dumbo och Örnen.

Det fick Anna Årman, 27, att redan på mellanstadiet bestämma sig för att operera näsan.

- Jag undvek speglar så gott det gick, men när jag någon gång såg mig själv kände jag att "det här är inte jag", säger hon.

Den stora näsan kändes främmande. Inte som en del av henne.

Därför var hon aldrig orolig för att operationen skulle få henne att känna sig obekväm - som om att Anna inte var Anna längre.

- Den nya näsan blev mer jag. Den passar in mycket bättre, säger hon.

Redan som tolvåring började Anna fundera över sin stora näsa. Och snart utvecklade hon ett stort komplex. Några fotografier från hennes tonårstid finns nästan inte - hon undvek kameror. Så fort hon hade fyllt 18 bokade Anna tid hos en plastikkirurg. De 25 000 kronorna som operationen kostade hade hon själv sparat ihop.

- Jag försökte hålla operationen hemlig, men det läckte ju ut. De flesta förstod inte varför jag skulle göra operationen. Min närmsta vän tyckte att det var fullständigt idiotiskt. Men efteråt var det många som tyckte att jag hade varit modig.

Kan du tänka dig att göra andra operationer i framtiden?

- Jag kan inte utesluta det, särskilt inte som plastikoperationer blir mer och mer vanliga. Det är inte en lika stor sak längre. När jag opererade näsan var det verkligen tabu. Så är det inte alls längre.

Läs också: