Vita tänder – snabbt och billigt

Ny snabb metod

nya snygga tänder Så här vita tänder kan du få med Zoom-blekning. En behandling kostar 3 500 kronor.
NÖJE

MALMÖ

Nya vita tänder - på en och en halv timme.

Två nya metoder för tandblekning har sänkt priset på ett vackert leende till nästan hälften.

Men tandläkare varnar för ingreppen.

Tandblekning är det skönhetsingrepp som ökar mest i Sverige. De nya metoderna kommer från USA där försäljningen av blekningsmedel fördubblats på ett år.

Kan ge skador

Samtidigt varnar experterna för biverkningar - det är inte vetenskapligt utrett vilka effekter den starka blekningsgelén har på tandkött och slemhinnor.

- Man ska vara i högsta grad försiktig med tandblekning, säger biträdande övertandläkare Jan-Håkan Eriksson vid Tandläkarhögskolan i Huddinge.

Zoom-metoden har börjat användas i Sverige de senaste månaderna. En av dem som använder den är tandläkaren Per Rehnberg i Göteborg.

- Behandlingen går i stort sett till på samma sätt som med Brite smile och Laser smile. Skillnaden är att den är billigare, säger han.

Tres white är också en nyhet och mer kontroversiell.

Till skillnad från tidigare hemblekningsmetoder gjuts här inte en skena speciellt för patientens tänder - skenan som används ska passa de flesta.

Klistras i munnen

- Den förs in med en hållare i munnen och sedan klistrar den fast vid tänderna, säger Per Rehnberg.

- Risken med all hemblekning är att det kommer ut blekningsgelé i munnen. Därför är det att föredra att göra behandlingen på dagen när patienten är vaken.

Blekningsgelén innehåller väteperoxid eller karbamidperoxid. Ju starkare gelé, desto snabbare blekningsprocess.

”Funkar i USA”

- I USA där tandblekning har förekommit betydligt längre än i Sverige har man inte märkt några biverkningar hos patienterna. Det skulle i så fall ha lett till ett stort antal stämningar, säger Per Rehnberg.

Enligt Rehnberg ska inga tandblekningar utföras utan att en tandläkare först gjort en undersökning.

På Socialstyrelsen utreder man just nu om tandhygienister ska få rätt att utföra tandblekningar själva. Det får de inte göra i dag.

Per-Ola Ohlsson