Så bluffar kändisarna

De har kroppar som kan få vem som helst att bli grön av avund. Men bakom de tjusiga kändisbilderna döljer sig en hel del bluff, båg och bildmanipulation.

Foto: MQ
midjan blev smalare. För att göra artisten Carola Häggkvist längre och slankare till en modekampanj togs bilder på över- och underdelen separat. Man passade också på att ge henne smalare midja, längre ben, mindre bröst och ljusare hudfärg.
NÖJE

Brukar du få komplex av alla slimmade, snygga kändisar i glassiga modemagasin? Det kan du sluta med.

– Så gott som varenda bild är förändrad på något sätt och man kan ta vilken människa som helst på gatan och få henne att se ut som en stjärna, säger fotografen Eric Josjö, som bland annat brukar ta omslagsbilder till Café, Elle och Damernas Värld.

Gula tänder blir vita

Han berättar att det är mer regel än undantag att man fräschar upp en bild genom att förbättra huden, göra gula tänder vita och ta bort hår som ligger åt fel håll.

Utan ett koppel av stylister och retuscherare ser alltså även stjärnorna slitna ut. De har finnar, ringar under ögonen och både en och två valkar runt midjan. Och ibland duger inte ens kändisar som de är. På ett tidningsomslag fick skådespelerskan Julia Roberts hela huvudet bortkapat. Istället monterades en flera år gammal bild av hennes ansikte på kroppen. Att huvudet var oproportionerligt stort jämfört med kroppen spelade ingen roll. Supermodellen Cindy Crawford har sagt att inte ens hon ser ut som Cindy Crawford när hon vaknar på morgonen och kollegan Tyra Banks har sagt att folk som träffar henne i verkligheten brukar bli besvikna eftersom hon inte ser ut som de förväntade sig.

Carola fick ny kropp

– Internationella tidningar har ofta en färdig mall för hur omslag och modell ska se ut. Fruktansvärt få människor passar in i mallen, det är bara att titta in i vilket svenskt badhus som helst, säger Catt Olsson, art director på reklambyrån Catt och Co i Stockholm, som gjorde en uppmärksammad reklamkampanj för MQ där Carola fick en ny kropp.

Ser bilden som konstform

Fotografen Bingo Rimér tycker att man ska se bilder som en konstform, inte som ett avtryck av verkligheten.

– Jag skulle vilja jämföra det med trickfilmning. Alla vet att Stålmannen inte kan flyga på riktigt. På samma sätt är det med bilder på modeller och kändisar, de är lika overkliga som seriefigurer. Det finns inga gränser för vad man kan göra med teknikens hjälp idag. Skillnaden mellan verkligheten och den färdiga bilden kan vara gigantisk, säger Bingo Rimér.

Foto: Virgin
mariah fick längre ben. När bilderna var tagna till det nya skivomslaget retuscherades de en del. Sångerskan Mariah Carey försågs med väldigt långa ben och en mer timglasformad figur än i verkligheten.
Foto: GQ Magazine, Getty images
profilen blev slankare. Kate Winslet fick extra långa ben och en slankare profil på GQ:s omslag. Hon blev aldrig tillfrågad och har sagt att retuscheringen är klart överdriven. "Jag är fullständigt nöjd med min fysik precis som den är", säger hon i en intervju.

Tröttnade på bluffandet

Fick någon annans mage

Vivvi Toikkanen

ARTIKELN HANDLAR OM