Sverigeresan blev rena lyftet

Danskar sparar tusenlappar - lyfter sig i Sverige

NÖJE

Sverige har blivit rena plastikparadiset - i Danmark.

Danskar reser som aldrig förr över sundet för att lyfta och fettsuga sig.

-Jag sparade flera tusen, säger danska Majken Christoffersen, 35.

Foto: KRISTER HANSSON
majken - en plastikturist För en månad sedan plastikopererade danska Majken Christoffersen brösten hos en kirurg i Malmö. Hon är en av många danska plastikpatienter som väljer att åka över sundet - och tjäna tusenlappar.

Fenomenet med plastikturism är ingenting nytt. Vi svenskar åker till Estland och Thailand för att fixa näsor, bröst och hängande magar.

Men för danskarna är det Sverige som är plastikturistmålet nummer ett. Sedan Öresundsbron byggdes har det blivit rena boomen av danska patienter hos plastikkirurger i Skåneregionen. Flera kliniker har numera delar av sin hemsida på danska för att fånga upp nya patienter.

4-5 danskar i veckan

-För några år sedan hade jag kanske en dansk patient i veckan. Numera är det 4-5 i veckan. Det kommer patienter ända från södra Danmark. Jag behöver inte ens annonsera, säger plastikkirurgen Jan B Wieslander.

En viktig förklaring till tillströmningen av danskar är så klart kostnaden. Danska och svenska plastikkliniker håller ungefär samma prisnivå. Men med växelkursen blir det ändå cirka 20 procent billigare för danskar att operera sig i Sverige.

Plastikkirurgen Per-Gunnar Opitz, som i 20 års tid haft praktik både i Malmö och Köpenhamn, menar också att svenska läkare har högre kompetens när det gäller vissa tekniker och specialiteter.

"Överdrivet rykte"

-Men delvis är det nog ett överdrivet rykte som går bland danskarna att svenska läkare skulle vara så mycket bättre, säger han.

Majken Christoffersen bor strax utanför Köpenhamn. Efter att ha fött två barn kände hon inte längre igen sin kropp när hon såg sig i spegeln - och bestämde sig för att både förstora och lyfta brösten.

Det som avgjorde valet av läkare var framför allt kompetensen. Men även priset var viktigt för Majken, som delvis varit tvungen att låna pengar till operationen.

"Mycket billigare"

-Jag hörde mig för hos danska kirurger först. Men sedan berättade min bror om en väninna som opererat sig i Sverige. Jag betalade 41000 svenska kronor, men i danska pengar blir det mycket billigare, säger Majken Christoffersen.

Katarina Sternudd