Var fjärde tonårspojke vill plastikoperera sig

Utseendet allt viktigare för män – Beckham stora förebilden

NÖJE

En av fyra tonårspojkar vill plastikoperera sig.

Det visar en brittisk undersökning där 2000 unga män ingått med en medelålder på 15.

– Det har skett ett otroligt uppsving bland hudvård och skönhet för män i jakten på att se schysst ut, säger Per Nilsson, chefredaktör för herrmodemagasinet "King".

Foto: AP
David Beckham är de brittiska tonårskillarnas stora förebild. I Sverige heter motsvarigheterna Fredrik Ljungberg och Olof Mellberg.

Länge har utseendefixering varit något av ett tjejproblem.

Så är det inte längre.

Enligt en brittisk undersökning, som publicerats i "British Journal of Developmental Psychology", är åtta av tio tonårspojkar missnöjda med sitt utseende, skriver news.telegraph. 62 procent gillar inte hur de ser ut i ansiktet och 68 procent är missnöjda med sina tänder.

En fjärdedel av pojkarna tycker att de behöver plastikkirurgi och bara fyra av tio anser att deras pappa ser bra ut för sin ålder.

Beckham förebild

Självförtroendet verkar också vara kört i botten. Mer än hälften av pojkarna tror inte att de är attraktiva för tjejer och 80 procent tror att man blir lyckligare av en god fysik och att den ökar livskvaliteten.

En stor modeförebild hos tonårspojkarna visade sig vara David Beckham. Hans modemedvetenhet – genom målade naglar, frisyrbyten och poserande i gay-magasin – anses helt rätt bland unga britter.

– Beckham är fortfarande en folklig modeikon. Nagellack och kaftanor har inte skrämt iväg killarna. De tycker fortfarande att han är cool och jämför sig gärna med kända manliga modeller med god fysik och som tjänar pengar på sitt utseende, säger Michelle Garnette, redaktör för Sneak Magazine till news.telegraph.

”Okej att se bra ut"

I Sverige heter motsvarade modeikoner Fredrik Ljungberg och Olof Mellberg.

– Det har blivit okej hos män att vilja se bra ut och göra ett bra intryck i olika sammanhang. Det finns många förebilder inte minst inom sporten som visar att det är okej att bry sig om sitt utseende utan att det uppfattas som omanligt eller pinsamt, vilket sprider ringar på vattnet. Stora namn är Fredrik Ljungberg och Olof Mellberg, som lägger ner tid och pengar på kläder, säger Per Nilsson på "King".

Per Nilsson tycker det är tråkigt om utseendefixeringen har ökat men bra att modemedvetenheten fått fäste hos män.

– Man ska bli glad av mode och inspireras av det. Visst kan det gå överstyr med allt som har med utseende att göra. Men det handlar oftast om hur pass stark man är inombords. Det är viktigt att man har en grundstyrka, så att man inte tror att man kan köpa sig lycka genom kläder och mode, säger han.

Men riskerar inte det manliga modets uppsving att unga killar får sämre självförtroende precis som många unga tjejer?

– Den risken finns alltid. Men det handlar om att kunna inspirera och inte om att man måste ha 50 miljoner på kontot eller en ny Ferarri.

Alexandra Ramnewall