Hormonerna gör dig vackrare

NÖJE

Känner du dig extra snygg i dag?

Du kanske har ägglossning.

Enligt ett forskarteam i Skottland blir du mera attraktiv ju mer östrogen du har i kroppen.

Foto: AP
Ägglossning? Ny forskning visar att du blir vackrare när du har ägglossning. Om Jennifer Hawkins, Australien, hade ägglossning när hon blev Miss Universum 2004 förtäljer inte historien.

Forskarna vid University of St Andrews i Skottland har fotograferat 59 kvinnor mellan 18 och 25 år. De fotograferades regelbundet i sex veckor, helt utan smink.

I samband med varje fotografering fick de lämna urinprov. Proverna visade, som väntat, att kvinnornas östrogennivåer var som högst när de hade ägglossning.

Betygsattes

Fotografierna visades sedan för en panel med 14 män och 15 kvinnor, som betygsatte kvinnornas utseende utifrån ett antal kriterier.

– För alla kvinnorna var det ett väldigt tydligt samband mellan östrogenmängden och hur attraktiva, friska och feminina de uppfattades vara. Det visar att fruktbarheten har ett direkt samband med attraktiviteten, säger forskaren Miriam Law Smith till New Scientist.

Avråder från östrogen

Till aftenposten.no säger hon:

– Forskare har i åratal spekulerat i om kvinnor bli mer attraktiva med mer östrogen i kroppen. Men vi har gjort den första studien som visar att detta faktiskt stämmer.

Hon avråder dock bestämt alla kvinnor från att ta östrogen för att bli vackrare.

– Vem vet vilka effekter det kan få, säger hon.

Annica Lundbäck