Nytt ansikte på en timme

12 lyft utan kniv – stor guide

NÖJE

Glöm stela leenden och konstig hudfärg. Nu är de lätta lyften här.

Aftonbladet har guiden till tolv nya metoder

Foto: Getty Images
Lätt på handen De nya skönhetsingreppen är skonsammare är de gamla kirurgiska och inriktar sig mer på att förbättra huden än att förändra den.

De nya skönhetsingreppen för ansiktet är skonsammare och inriktar sig snarare på hudföryngring än hudförändring. Det ska knappt anas att du besökt en salong eller klinik – mer än i plånboken.

Det allra senaste ansiktslyftet görs med hjälp av små trådar som sticks in under huden med hjälp av en kanyl. Inga knivar, inget blod, bara ett stick. På tråden sitter små hullingar som gör att man kan dra upp hudpartier som ”ramlat ner”.

– När tråden väl sitter på plats bildas det bindväv runt tråden som hjälper till att strama upp huden, berättar Ann Charlotte Nilson på Genilab Medical-kliniken i Stockholm.

Kan gå hem direkt

Metoden kommer ursprungligen från Ryssland och är även stor i Sydamerika. Man kan gå hem direkt efter ingreppet och ångrar man sig går det att ta bort trådarna.

– Det brukar aldrig hända att någon vill ta bort trådarna, snarare att man fyller på med vissa trådar efter några år, kanske runt munnen eller kinderna. Åldringsprocessen upphör ju inte för att man gör ett lyft, säger Ann Charlotte Nilson.

Stor efterfrågan

Det är stor efterfrågan på lyft utan kniv just nu och metoderna är många. På Eriksbergskliniken i Stockholm arbetar man med pulserande ljus för att minska ålderstecken i ansiktet.

– Jag tror att många drar sig för att göra stora ingrepp och det bär emot för många att bli skurna med skalpell, berättar sjuksköterskan Karin Ojas Julander.

– Många har en sund inställning till sitt utseende i dag. Folk slutar röka, undviker solen, och gör sen en hudföryngring som ett tredje steg, säger hon.

Läs mer:

Agneta Elmegård