Lyft brösten med trådar

Ny metod – slipp implantat

NÖJE

Med åren tappar brösten ofta formen.

Nu kan man få nya, fasta bröst - utan implantat.

I stället hissar man upp brösten med tunna plasttrådar.

Snart är det också möjligt att odla sig ett par nya bröst av sina egna celler.

För att slippa de fula ärren efter ett bröstlyft har plastikkirurger i USA börjat göra implantat via naveln.

Foto: Sara Ringström

Allt dras nedåt med åren. Så även brösten. Gravitationen, barnafödande, amning eller en åldrande hud är några orsaker till "taxöronen".

Och det finns inte mycket att göra åt hänget, så vitt man inte vänder sig till plastikkirurgen.

Men nu kan även den som inte vill genomgå en bröstoperation lyfta brösten.

Den nya metoden, bröstlyft med aptostrådar, är skonsammare och kräver varken narkos eller operation. Tunna trådar, som placeras som ett U under brösten, lyfter helt enkelt upp dem till önskad höjd och ger dem en slags inbyggd behå-effekt.

Ett stickmärke i stället för ärr

- Den ena trådändan fästs under huden i nyckelbenet, förs sedan ner under brösten och tillbaka upp på andra sidan till nyckelbenet. Proceduren upprepas med flera trådar, hur många som behövs beror på hur stora brösten är, säger Ann-Charlotte Nilson på Genilab i Stockholm, som är först ut i Sverige med metoden.

Själva tråden förs in under huden med en pytteliten nål. I stället för ett ärr får man ett litet stickmärke som läker på cirka en vecka.

Även till ansiktslyft

- Framför allt passar metoden för kvinnor som vill ha fastare bröst utan att lägga in implantat. Trådarna ger brösten ett väldigt naturligt utseende utan operation och snitt, säger Ann-Charlotte Nilson.

Ursprungligen är metoden rysk och används både för ansikts- och bröstlyft. Trådarna, som kallas aptostrådar, hakar fast i huden och stramar upp den.

Plasttråden är tillverkad i polypropylen och har länge använts inom kirurgin. Risken för allergier anses som liten.

- Det är ett enkelt ingrepp som tar en dryg timme. De första dagarna efter ingreppet bör man ta det lugnt eftersom det kan strama lite, men man återhämtar sig betydlig fortare än efter ett implantat, säger Ann-Charlotte Nilson.

En alternativ lösning

Plastikkirurgen Michael Olenius på Kirurgcentrum i Stockholm har ingen personlig erfarenhet av aptostrådar men är tveksam:

- Jag har svårt att tro att det kan fungera, speciellt om bysten är stor och tung. Har man små bröst kan det möjligen fungera, säger han.

Han tror inte heller att effekten av ett trådlyft håller i sig lika länge som ett kirurgisk lyft.

- Metoden kanske kan vara ett alternativ för den som vill fräscha upp brösten utan att göra ett större ingrepp, säger Olenius.

Så funkar det:

Grafik: PAUL WALLANDER

Fördelar och nackdelar med trådlyft

Före och efter bröstlyftet med apostrådar.

Läs mer:

Vivvi Toikkanen