Få nya bröst – genom naveln

Ärrfri operation på väg från USA

NÖJE

För att slippa de fula ärren efter ett bröstlyft har plastikkirurger i USA börjat göra implantat via naveln.

I dag är det vanligaste sättet att bli av med hängiga bröst att göra en mastopexi. Huden spänns ut och det överflödiga skinnet skärs bort. Därefter flyttas bröstvårtan uppåt.

Räcker inte det kan man också sätta in bröstimplantat.

Nackdelen med bröstimplantat är att man oftast får ett synligt ärr efter ingreppet. I USA har plastikkirurger därför börjat göra bröstimplantat via naveln. Allt för att patienten ska slippa avslöjande ärr.

Inre lyft med dubbelprotes

I Sverige görs ännu inga bröstimplantat via naveln.

En ny teknik som används på Kirurgcentrum i Stockholm är så kallat inre bröstlyft.

- Har man ett visst häng kanske det inte räcker att lägga in en protes på det vanliga sättet. Då kan man göra en håla ovanpå bröstmuskeln och sätta in en protes där också. Metoden passar inte alla, men hos vissa personer kan det ge brösten en högre position, säger Michael Olenius på Kirurgcentrum.

Odla fram nya bröst

Odling av egen bröstvävnad spås bli nästa stora genombrott för den som vill fixa till brösten. Redan i dag är det möjligt att odla stora mängder hel hud och brosk av sina egna celler. Nu arbetar forskare också med att ta fram kroppsegen bröstvävnad till kvinnor som har förlorat sina bröst på grund av cancer. När det är möjligt, kommer man också att kunna använda kunskapen för kosmetiska ändamål.

- Jag tror att det kommer att vara möjligt om fem, tio år. Det är en bra och säker metod eftersom man använder patientens egna celler. Vävnaden stöts därför inte bort, säger Michael Olenius.

Läs mer:

Vivvi Toikkanen