Klä dig – för en bättre värld

Ekoetiskt het trend - nu hakar klädjättarna på

1 av 3 | Foto: Magnus Wennman
SCHYST OCH TRENDIGT Det mottot för Göteborgsföretaget Dem Collective som ägs av Annika Axelsson och Karin Stenmar. "Vi var först ut, men inom fem år finns säkert ett hundratal liknande klädmärken", säger Karin Stenmar.
NÖJE

Köp dig en ny garderob – och en bättre värld.

Nu kommer klädmärkena som låter oss shoppa utan dåligt samvete.

– Vi vill göra både schysta och trendiga kläder, säger Karin Stenmar, vd för Dem Collective.

Bono var tidigt ute med sin etiska klädkollektion Edun våren 2005. Allt fler designer inser att kunderna vill ha alternativ som känns okej, både i plånboken och i magen.

– Miljö och socialt ansvar är den nya klädtrenden. Vi vill göra rätt, utan att behöva sätta oss i en hydda i skogen. Ta ansvar men ändå fortsätta konsumera, säger Marcus Gianneschi, forskare i konsumtionsvetenskap i Göteborg.

Svenska Dem Collective var först i världen med att tillverka ekologiskt och etiskt hållbara kläder för ett par år sedan.

– Jag ville ha en schyst t-shirt, men den fanns inte, säger Karin Stenmar.

Tröjor för nio kronor

Affärsidén föddes när hon som klubbfixare i Göteborg skulle köpa t-shirtar till en fest och hittade tröjor för bara nio kronor. I stället för att jubla blev hon förbannad.

– Hetsjakten på den billiga t-shirten gjorde att jag insåg att här finns både en, två eller hundra människor som blivit stenutnyttjade, säger Karin Stenmar.

Hon och Annika Axelsson började skissa på en egen klädproduktion och är i dag tjugo anställda, varav två i Sverige. De driver två mindre syfabriker på Sri Lanka och planerar att öppna en tredje. I stället för att lägga fabrikerna i frihandels-zoner likt de flesta större klädföretagen håller de sig långt från sweatshopsområdena.

– Vår nya fabrik finns i en by som drabbades hårt av tsunamin. Nästan alla män var fiskare och dog, nu finns bara kvinnor och barn kvar som behöver försörjning, säger Annika Axelsson.

Hon är på Sri Lanka halva året och åker regelbundet till Indien där den ekoetiska bomullen produceras. Deras yngsta anställda är 27 år. Då den lagstadgade minimilönen, omkring 280 kronor i månaden, inte går att leva på tjänar kvinnorna ungefär det tredubbla.

Nu försöksplanterar de fröer för att kunna starta en egen ekologisk bomullsplantage på Sri Lanka. Ekobomull är en bristvara, bara en procent av världens bomull är ekologiskt odlad.

Sänker vinstkraven

De försöker hålla rimliga priser genom att slopa mellanhänder och sänka vinstkraven. En tröja kostar omkring 200 kronor. Artisten Marit Bergman skaffade tidigt sina konserttröjor från Dem Collective, liksom hiphoparna i Looptroop, och nu börjar de vanliga kunderna strömma till.

Ekovaruhuset är än så länge ensamma i Stockholm om att bara sälja ekologiska och etiska kläder.

– Ekokläder har haft en töntstämpel, man vill göra rätt men också vara fin. Men nu vågar även trendiga designer ekomärka sina kläder, så det finns mycket att välja på, säger ägaren Johanna Hofring.

Även stora klädföretag har nosat upp trenden. Kappahl är föregångare, drygt tio procent av deras kläder är ekomärkta, och H&M lanserar i vår en ekokollektion.

– Vi har märkt ett stort intresse för våra ekologiska babykläder och i vår kommer en helt ekologisk kollektion, för både barn och vuxna, säger Katarina Kempe på H&M.

H&M blandar redan i dag in fem procent bomull i flera av sina kläder för att öka efterfrågan på ekobomull och motivera fler odlare att ställa om till ekoproduktion.

”Svårt vara konsument”

Fortfarande krävs närmast detektivarbete för att hitta ekoetiska kläder. Få säljare vet hur kläderna producerats.

– Det är svårt att vara konsument i dag. I den bästa av världar skulle förstås allt vara schyst producerat, men det är nog en utopi, säger Daniel Sommerstein på föreningen Rättvisemärkt.

Vore det inte bättre om vi minskade vår konsumtion i stället?

– Om vi slutar handla sätter vi verkligen folk i knipa. Jag tror inte heller på bojkott av företag, utan det gäller att välja rätt, säger Daniel Sommerstein.

Kolla in:

Så tillverkas etiska kläder

Här kan du köpa ekoetiska plagg

American Apparel Amerikanskt företag som säljer ”sweatshop-fria” kläder, både i butiker och på nätet. Har nu även en ekologisk kollektion. www.americanapparel.net

Internetbutiken Red Fairy säljer etiskt och ekologiskt tillverkade kläder och accessoarer. http://www.redfairy.se

Bonos Edun Bonos och designern Rogan Gregorys modekollektion är snygg och socialt hållbar. Säljs endast i butiker, från och med nästa år även i Sverige på Ekobutiken i Stockholm. www.edun.ie

fy Köp miljövänliga t-shirts gjora av bambu! www.yogo.se

Dem Collective Socialt och ekologiskt hållbart mode. Har egen design och produktion av tröjor. Säljs på nätet och i ett 40-tal svenska butiker. www.demcollective.com

? Kuyichi Ekologisk kollektion med streetmode, allt från jackor och jeans till underkläder. Säljs i ett 30-tal klädbutiker i Sverige. www.kuyichi.com

www.happyplanet.se kan man shoppa allt från miljövänliga barnkläder till smycken, och väskor från återvunnet material.

? Anja H Svensk kläddesigner som arbetar enbart med ekologiskt odlade material. Haute couture och basmode. Säljs i butik. www.anjah.se/

? Veja Miljövänliga och socialt hållbara sneakers säljs av det franska företaget Veja, finns i fyra butiker i Sverige. www.veja.fr

? Minimundus Tidaholmsföretag som gör ekologiskt mode till barn och föräldrar. Även nätbutik. www.minimundus.se

Designern Camilla Norrback är en av de mest framgångsrika svenska designers som satsar på ekologisk bommull.

Flera kedjor följer nu efter, H&M och Kappahl har till exempel utökat sina ekologiska kollektioner.

Jessica Ritzén

ARTIKELN HANDLAR OM