Mode från ett annat håll

Modebranschens stjärnor visar sina egna bilder

NÖJE

LONDON

Vanligtvis är de i blickfånget.

Nu har de ställt sig bakom kameran.

I en ny utställning visar 100 av världens största modeikoner upp sina egna favoritbilder.

Foto: Terry Barber
Modell fotograferad av makeup-artisten Terry Barber.

På måndag drar London Fashion Week igång. Det kommer vara supermodeller på catwalken och Hollywoodstjärnor och artister i publiken.

Men det finns även en annan sida av branschen – som nu avslöjas av modeskaparna och modellerna själva.

Paul Smith, Helena Christensen, Jimmy Choo, Dita von Teese, Manolo Blahnik, Roberto Cavalli och Donatella Versace är några som har fotat till utställningen "Other side of fashion" som invigdes i London i går.

Tre svenskar har med bilder: Efva Attling, Johan Lindeberg och Izabella Scorupco.

Störst uppmärksamhet fick dock norska modegänget Moods of Norway, som låtit fotografera sig nedbäddade i Anna Nicole Smiths chockrosa säng.

På kvällen var det stor premiärfest på Truman Brewery i centrala London. Efva Attling, modeskaparna Patrick Cox och Zandra Rhodes minglade med modeller som Rosie Huntington Whiteley och schweiziska Nadine Strittmatter.

Till stöd för Röda korset

Fotoutställningen är ett välgörenhetsprojekt som för tredje gången anordnas av Canon och Röda Korset. Kändisarnas alster auktioneras ut med syfte att samla in pengar till hjälporganisationens ungdomsverksamhet.

I fjol var temat "Other side of football". Då visades och såldes bilder tagna av bland andra Zlatan Ibrahimovic, Wayne Rooney, Hanna Ljungberg och Henrik Larsson.

Mest pengar i Sverige drog Nancy Dell'Olios semesterbild av Sven-Göran "Svennis" Eriksson in.

– De medverkande har tagit bilder som visar vad mode betyder för dem. Det är motiv som vanliga människor kanske inte annars får se och som ger en annan sida av den glamorösa modevärlden. Det är allt från backstagebilder till blommor, säger Helen Iwefors, pressansvarig på svenska Canon.

Ett urval av bilderna kommer att visas i Stockholm i oktober.

Sofia Stridsman ([email protected])