Botox kan vara beroendeframkallande

Patienter känner ett tvångsmässigt behov av fler behandlingar

NÖJE

Drömmen om evig ungdom kan bli som en drog. Det visar en brittisk undersökning, som studerat beteendet hos patienter som använder botox. Många kan inte sluta, rapporterar BBC.

Beroende? Carola är en av många kändisar som injicerat botox i pannan.

De känner ett tvångsmässigt behov för fortsatta behandlingar. Så beskriver brittiska forskare 40 procent av de undersökta patienter som en gång har provat botox.

Den ständiga jakten på nya botoxinjektioner ligger, enligt studien, i rädslan att effekten av behandlingen ska försvinna.

Tappat kontrollen över åldrandet

Botox som förlamar musklerna och därmed uppskjuter hudens åldrandet används i år av mer än 100 000 personer i Storbrittanien. Det är, enligt BBC, en ökning med 50 procent från förra året.

Forskarna menar att ökningen även är ett bevis på ett beroendemönster. Enligt Dr Carter Singh, som undersökt patienter på 81 kliniker, upplever hälften av alla botoxpatienterna att de inte längre har någon kontoll över sitt naturliga åldrande.

Lika många tycker att de inte bara ser yngre ut, utan även känner sig yngre efter behandlingarna. En känsla som blir självuppfyllande och därmed berondeframkallande.

- När jag först gjorde behandlingarna tyckte jag att det var en enorm skillnad. Men nu har jag vant mig och tycker att det är så här jag ser ut, säger en undersökt patient till BBC.

Läs också:

Titti Jersler