Hårakuten – så blir du av med frizzet

Fuktchocka ditt hår

NÖJE

När håret börjar likna en uppruggad piassavakvast är det dags att ta till tunga artilleriet och rädda det från att törsta ihjäl.

Boosta med fukt och snälla produkter och håret är snart lika mjukt som siden igen.

Foto: Getty Images
Släck törsten Håret behöver fukt för att må bra – framför allt såhär års.

1. Välj rätt produkter

Nej, det funkar faktiskt inte med vilka hårprodukter som helst. Välj kvalité och framförallt – rätt produkter till din hårtyp. Ett fett hår kan inte ha ett schampo för torrt hår och tvärtom.

2. Packa in varje vecka

Gör en bra inpackning med mycket fukt och näring minst en gång i veckan. Har du långt hår kan du faktiskt göra det två gånger i veckan. Var noga med att låta inpackningen verka så länge som det står på förpackningen. Välj gärna en med sheasmör eller kakaosmör.

3. Gå och klipp dig

Det kanske låter som ett idiottips, men faktum är att håret ser snyggare ut och betydligt mindre frizzigt om du klipper det regelbundet, gärna var åttonde vecka.

4. Satsa på fuktdusch

Ha alltid en balsamspray i närheten och ge håret en dusch då och då. Det har ungefär samma effekt som en fuktspray för ansiktet som också ger ett lyft.

5. Skydda från fönen

Blåser du håret torrt är det läge att skydda det med en skyddande kräm/spray, då minskar du risken att håret blir ännu mer uttorkat. Välj gärna kalluft på hårtorken, om du har den möjligheten. Åker du på solsemester i vinter, investera i en bra solskyddsspray för håret.

6. Använd alltid balsam

Utan balsam ser håret torrt och frizzigt ut. Glömmer du – använd ett leave-in balsam, men bara på topparna, annars kan håret se fett ut. Om du har torr hårbotten, välj produkter som är speciellt anpassade för just det problemet.

7. Tvätta lagom!

Om du tvättar håret för ofta blir det ännu torrare. Två till tre gånger i veckan räcker och då ska du tvätta det noga.

8. Ät rätt kolhydrater!

Japp, du läste rätt. En kolhydratfattig diet gör faktiskt ditt hår torrare. Ät vitamintillskott om det behövs och drick mycket vatten, fukt behövs inifrån också.

Bästa tipsen för torrisar

Fler artiklar om skönhet:

Petra Weiss