Stor väskguide!

Så hittar du drömväskan - expertens smarta köptips

NÖJE

Trenden med superdyra ”it-väskor” börjar mattas av. Modeexperten Karolina Skande hjälper dig hitta prisvärda drömväskan som du inte tröttnar på efter ett halvår.

Vad ska du ha väskan till? För att hitta rätt väska är det avgörande att veta vilka krav du kommer att ställa på väskan. Behöver du en ny vardagsväska som ska rymma allt mellan himmel och jord så är det bäst att satsa på en stor väska i slitstarkt material med långa axelband. Vill du däremot ha en till festligare tillfällen är kraven på funktion och tålighet inte lika höga.

Material. Äkta läder slits snyggt och är garanterat tåligare än nästan alla andra material. Idag satsar även de stora kedjorna som H&M och TopShop på väskor i äkta skinn, så håll ögonen öppna. Men skinn blir aldrig riktigt lika billigt som syntetmaterial, så har du inte pengar att lägga på en skinnväska är det smart att satsa på något annat tåligt material som tweed, canvas, eller manchester, det ser inte lika plastigt och billigt ut som syntetskinn lätt gör.

Färger. Om du vill ha en väska som ska hänga med ett tag finns det mer eller mindre bara två färger att satsa på – svart eller brunt. Visst, en klarröd väska kan vara hur fin som helst, men du kommer att tröttna efter en tid och den kommer inte att passa till allt

Detaljer. Enkelt vinner i längden, så lätt är det. Nitar, öljetter, kedjor, flätor och fransar i all ära, men ju fler detaljer desto troligare är det att den kommer att kännas omodern efter ett kort tag.

Axelbanden. Ska du köpa en väska för vardagsbruk så är rådet att satsa på en med långa axelband som du kan bära på axeln. Just nu är det trendligt med väskor med korta handtag, men det är stor risk att du kommer tröttna på att bära din tunga väska på det sättet.

Väskans svaga punkter? Ta en extra titt och prova dragkedjor, tryckknappar och spännen innan du köper din väska. De bör vara gjorda i metall, annars kommer de med största sannolikhet snart att gå sönder. Dragkedjor ska vara rejäla och lätta att öppna och stänga.

Rea. Väskor är perfekt att köpa på rea, då kan du verkligen få mycket kvalitet för pengarna! Leta reda på din drömväska och räkna ut vad den kommer att kosta på 30 procent respektive 50procent av ordinarie priset – sedan är det bara att ha is i magen och hoppas på att den finns kvar när du hänger på låset första readagen.

7 viktigaste väsktrenderna just nu

Snyggast just nu: trendigt – klassiskt – budget

3 trendiga väskor

Chloé Edith.

3 klassiska väskor

Mulberry Bayswater.

3 bra budgetköp

Tweed från H&M.

Vågar jag köpa väskan på nätet?

Fem knep som lär dig skilja kopia från äkta vara – på webben och i second hand-butiken.

Miu Miu Coffee bag.

Karolina Skandes modeblogg:

http://hotspot.webblogg.se

Fler väskor: