”Svenskar tror att midjan sitter på höfterna”

Camilla Thulin slår ett slag för korsetten

1 av 2 | Foto: Karin Törnblom
Camilla Thulin.
NÖJE

Camilla Thulin är en av Sveriges mest berömda modeskapare. Hon gjorde kläderna till Army of Lovers och designar nu bl.a. underkläder åt Miss Mary of Sweden. Dessutom är hon en känd korsettälskare.

Camilla, tror du att det är dags för en renässans för korsetterna nu när Marie Antoinette har premiär?

– För mig är korsetterna alltid på gång, men det där går ju upp och ner. När Moulin Rogue gick på bio så var de i ropet och nu när Marie Antoinette har premiär så blir de aktuella för handeln igen och sådär kommer det väl att fortsätta upp och ner. Om några år kommer väl La Traviata på bio också, säger hon och skrattar.

Påverkade Moulin Rogue verkligen modet?

– Oh, ja! Då skulle folk gå på Moulin Rogue-fester och de tog på sig kläder som de normalt sett aldrig skulle bära. Jag gillade det. Folk som vågar bära annorlunda grejer är bra.

Hur kommer det här att märkas i de svenska butikerna?

– Kanske blir det lite mer spetsar och volanger, men i Sverige är de små lingeriebutikerna på utdöende, tyvärr. Det finns bara Lindex, KappAhl och H&M. Sverige är ett sådant kollektivland. Alla ska se likadana ut. Ingen vågar sticka ut och det är väldigt tråkigt ur modesynpunkt. Svenskar tror att midjan sitter på höfterna. I syd - och östeuropa har de en helt annan syn på kläder och kvinnokroppen.

Vad har du för moderna förebilder?

– Jean Paul Gaultier och Galliano är fantastiska designers. Och så Sophia Loren såklart! Vem vill inte se ut som henne när man blir 72?

Historien om korsetten

Idealet är smal midja, fyllig byst och rundade höfter.

Korsett från förr och nu.

Läs mer:

Anna Swantesson