Så fyndar du kvalitetskläder

Modeexpertens bästa tips

1 av 3
Följ Karolina Skandes tips för att unvika dåliga köp som du ångrar.
NÖJE

För att göra ett riktigt kap är det vissa saker du bör tänka på. Det gäller att undersöka plaggets material, konstruktion och detaljer så att du slipper bli besviken redan efter första tvätten.

Modebloggaren Karolina Skande lär dig se skillnaden – redan i butiken.

När kläder började massproduceras sjönk kravet på kvalitet. Mängder av plagg tillverkades av billiga material med dålig passform för att pressa priserna. Idag har konsumenterna blivit mer medvetna och även stora kedjor som H&M, Åhlens och Zara satsar på kvalitet och lyxmaterial. Det går till exempel att hitta material som kashmir och siden till väldigt förmånliga priser.

Var en medveten konsument och gör klipp!

Material Alla material har sina för- och nackdelar men naturmaterial känns alltid naturligast och bekvämast mot kroppen. Även kedjor som H&M, TopShop och Zara har börjat satsa på lyxmaterial som siden, kashmir och merinoull så håll ögonen öppna för det går verkligen att göra kvalitetsfynd.

Sömmar Granska sömmarna! De ska vara jämna och utan lösa trådar och fula skarvar. Se till att trådspänningen är jämn och rak så att sömmarna inte stramar, rynkar - eller vrider sig. Se särskillt till att sömmarna är raka annars kommer plagget att vrida sig och tappa sin passform.

Knappar och dragkedjor. Knappar ska gå lätt att knäppa. Knapphål bör vara tillräckligt stora för att knapparna lätt ska komma igenom men inte så stora så att de glider ut. Knapphålen ska vara raka med fina sömmar så att de inte börjar fransa sig. Se till att knapparna sitter ordentligt och inte är slarvigt ditsydda! Dragkedjor måste gå att öppna och stänga smidigt, detaljer och sömmar får inte vara i vägen så att de kan fastna i kedjan.

Passform Se till att plagget är skuret så att det går att röra sig på ett naturligt och bekvämt sätt annars kommer sömmar med största sannolikhet att spricka och slitningen av plagget kommer att bli ojämn. Om inte annat är ett välskuret plagg mer smickrande än ett illasittande plagg.

Detaljer Se till att detaljer som krokhängare, spännen och påsydda detaljer sitter på plats ordentligt så att de inte trillar av efter ett par användningar.

Övergripande intryck Om ett plagg ser smånoppigt eller säckigt ut redan i butiken så kommer det inte att bli bättre efter ett par tvättar. När du köper ett plagg måste det se fräscht ut, kännas behagligt och sitta bra annars är det bara att hoppa över!

Våga klaga Om du har följt tvättanvisningarna och skötselråden men ändå blivit besviken på ett plagg som vridit sig, tappat passformen eller gått sönder efter bara ett par tvättar så måste du reklamera varan. Du har ingen anledning att känna dig besviken på ett plagg som du betalat för. Samtidigt är det enda sättet för klädkedjorna att kunna förbättra deras produkter.

Karolina Skandes modeblogg

Hotspot - What's hot and what's not

Läs mer:

Karolina Skande ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM