Syna plaggen i sömmarna

Så hittar du plagg som behåller passformen och inte noppar sig

1 av 2
Kolla knapparna! Kappa i 100 procent filtad ull. 499 kr, från Laredoute, Edeis.
NÖJE

Här kommer några snabba tips som du kan ha i åtanke när du är ute och shoppar.

T-Shirtar och linnen. Tyget måste ha struktur. Det får inte kännas sladdrigt och oformligt för då kommer plagget garanterat att tappa passformen efter ett par tvättar. 100 procent bomull är skönt mot kroppen men bomull krymper och har låg töjbarhet vilket man bör vara medveten om. En viss upplanding av Lycra kan hjälpa till att hålla passformen men blir det för mycket Lycra kommer plagget att kännas onaturligt och risk finns att plagget kommer att bli solkigt efter endast ett par tvättar. Svarta bomullstoppar tappar färg i tvätten. Desto högre andel av lycra som bomullen är uppblandad med ju bättre blir färgbehållningen.

Stickat Granska plagget efter trasiga maskor och håligheter i stickningen. Löst stickade plagg tappar lätt passformen och hänger oftast ut sig. Stickat bör inte förvaras hängande.

Ull noppar sig, det är omöjligt att undvika. Olika ullmaterial har dock mer eller mindre benägenhet att noppa sig. Om ett plagg är noppigt redan i butik bör du inte köpa plagget! Kashmir är de stickade plaggens Rolls Royce och väl värt att investera i. Sköter du materialet rätt har du en följeslagare för många år framöver.

Kappor och jackor Ytterplagg måste sitta som klippt och skuret annars kommer du garanterat att känna dig obekväm. Foder och sömmar riskerar att spricka om du inte kan röra dig obehindrat. Ull har en naturligt värmande effekt medan syntetmaterial kan kännas varma för stunden men eftersom de stänger in fukten börjar man lätt frysa när kroppen blir fuktig.

Jeans. Rådenim har en benägenhet att torrfälla vilket butiken bör informera om. Denim tänjer och formar sig med tiden, samtidigt som det drar ihop sig i tvätten (detta gäller speciallt obehandlat denimtyg). För att hitta rätt storlek och passform bör du därför rådfråga i butiken hur jeansen är behandlade och hur de kommer att uppträda efter ett par tvättar.

Blusar och skjortor. Billiga blusar och skjortor innehåller ofta en hög grad av syntetmaterial vilket innebär att det inte skrynklar sig och överlag blir väldigt lättskött. Det sker dock på bekostnad av svettfläckar och svettlukt.

Underkläder Underkläder måste av hygieniska skäl tåla höga tvätttemperaturer och vara tillverkade av material som andas.

Läs mer:

Karolina Skande ([email protected])