Så bra är de nya rynkpillren

”Du reparerar rynkorna inifrån”

NÖJE

Slät och fin hud, helt fri från ålderstecken, och allt i ett litet piller. Nutriceuticals heter hudvårdens nya trend. Men håller de vad de lovar?

Foto: Jupiter Images
Slät och fin hy – tack vare ett piller? Nutriceuticals är hudvårdens nya trend.

I USA är det hetaste just nu nutriceuticals, ett begrepp som används för att beskriva ät- och drickbara skönhetsprodukter som ska förbättra huden, håret och naglarna.

Även i Sverige har vi hakat på trenden och då särskilt med ”hudpiller”.

Både billigt och dyrt

I dag finns mängder av olika preparat och i varierande prisklass.

–?Krämer skyddar från utsidan men genom näringstillskott reparerar du rynkorna inifrån och tillskott av nutriceuticals ger din hud maximalt med skydd, menar doktor Howard Murad, en av USA:s främsta dermatologer.

Han satsar på sina egna nutriceuticals och cosmeceuticals, som är produkter som befinner sig mellan recept­belagd medicinsk och vanlig kosmetisk hudvård.

Men inget kosttillskott kan ersätta en bra diet. Därför rekommenderar Murad färgstark mat, rik på antioxidanter. Och helst ska den ätas rå, för att inte missa några viktiga näringsämnen.

Men svenske läkaren och nutritionisten Carl-Marcus Lokrantz är skeptisk till hudpillren.

–?Det finns inte tillräcklig vetenskaplig dokumentation att anti­oxi­danter, aminosyror, glukosamin eller metabolit av DHEA ger fastare hud. Detsamma gäller generellt för mineraler, vitaminer och fettsyror, säger han.

– Med den livsstil och diet vi har i västvärlden så är brist på dessa substanser ovanligt. Möjligtvis så bör vi öka vårt intag av essentiella fettsyror och där kan kosttillskott vara av värde om man inte får i sig tillräckligt via sin vanliga mat.

Rökning och sol värst

–?Köp inte dessa produkter. Lägg i stället mer pengar på bra mat och träning. Rökning och för mycket sol är hudens värsta fiender. En fet kräm är bra för huden och då räcker det med en utan en massa andra substanser i, råder Carl-Marcus Lokrantz.

FAKTA

Åsikterna om pillren går isär

NEJ! Jan Lapins, hudläkare på Huddinge sjukhus:

?–?Pillren är i bästa fall ett näringstillskott och har inte ens en potential att tillfredsställa någons vitamin- eller näringsämnesbehov. Ännu mindre kan de göra någon nytta för människans behov av antioxidanter eller olika komponenter som på uttalet antyder att de kommer från akvariet där hemma eller är påhittade.

Påståendet att de ska förbättra huden anser han vara befängt.

–?Ingen vettig människa förväntar sig att påståenden av detta slag ska vara sant på något sätt över huvud taget, säger Jan Lapins.

JA! Pyra Haglund, läkare på Stureplanskliniken:

–?Vi i Sverige ligger lite efter, i USA men också i Frankrike och i Italien finns det omfattande forskning kring nutriceuticals och deras positiva inverkan på huden.

–?Jag tror mycket på detta och vi vet ju att antioxidanter fördröjer åldrande och har en skyddande effekt. Kosttillskott mår huden bra av, särskilt i kombination med krämer, menar Pyra Haglund.

Hon har själv haft flera patienter som bevisligen fått bättre hud med till exempel Imedeen.

–?Det lugnar pigmentering och stärker huden och det är inte ren inbillning, menar Pyra Haglund. Så länge det handlar om ofarliga substanser så förlorar vi inget på det och snart kommer forskningen ikapp även i Sverige, tror Pyra Haglund.

ARTIKELN HANDLAR OM