"T-shirten är min favorit"

Hon bestämmer
hur DU klär dig

1 av 2
Ann-Sofie Johansson.
NÖJE

Förändringens modevindar råder över Sverige.

Mäktigast i Modesverige har hon kallats, Margareta van den Bosch, och nu kliver hon av som chefsdesigner på H&M för att lämna över till Ann-Sofie Johansson. Ett stort arv att förvalta.

– Jag kommer att fortsättta i Margaretas fotspår, kunderna kommer inte märka någon direkt skillnad såhär i början, förutom att vi självklart ska fortsätta att överraska med bra kollektioner. Kanske kommer jag sätta min egen prägel på H&M längre fram, säger Ann-Sofie Johansson, 44 år.

20 år på H&M

Ann-Sofie började sin bana på H&M redan 1987, då jobbade hon i butik. Därefter blev hon designassistent, sedan designer och nu sitter hon högst upp på pallen. Under sig har hon runt 100 designers och det blir hennes jobb att ta vara på all kreativitet som kokar hos var och en. Men någon ny makthavare känner hon sig inte som.

– Jag tänker inte i form av makt, vi är så många som gör det här tillsammans. Vi är ett mycket tajt team och jag tycker inte att jag sticker ut ur mängden, däremot blir det mitt ansvar att styra alla mot ett gemensamt mål och tänk, säger hon.

Margareta van den Bosch kommer att finnas kvar inom företaget som kreativ rådgivare, men i slutändan är det Ann-Sofie som bestämmer vilka trender som plockas upp och vilka färger som gäller under säsongerna som kommer.

Vad ska vi satsa på nu i vår?

– Jag tror mycket på de 70-talsinspirerade jeansen med hög midja och vida ben, till det funkar en färgglad topp eller färgglada accessoarer, det är mycket färg. Gärna cerise och starkt gult!

Var finner du inspiration?

– Det är det klassiska svaret, från allt runtomkring mig. Människor, film, musik, konst, tv...ja, allt som kretsar runt mig.

Välj ett favoritplagg från H&M just nu!

– Det måste bli den uppdaterade t-shirten, lite mer urringning och lite slappare. Finns i alla färger, så man kan köpa hur många som helst, säger nya chefsdesignern Ann-Sofie Johansson.

Räkna med att hon inom kort kommer att påverka hur just du klär dig!