PREMIÄR I MORGON

Sofi Fahrman ger namn åt nytt modemagasin – och tvingas ge upp sina planer på att bli stridspilot

1 av 5 | Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
PIRRIGT ”Det känns overkligt – men pirrigt också. Jag har ett stort kontrollbehov, och det lär inte bli mindre nu när tidningen har mitt namn”, säger Sofi Fahrman.
NÖJE

Hon ville bli stridspilot.

Nu blir hon redaktör för ett eget modemagasin.

Ni har förmodligen inte missat hur Sofi Fahrman ser ut.

Men vem är hon?

På bild är Sofi Fahrman alltid Sofi Fahrman.

Leende, snygg. Och kontrollerad. Som om hon vet exakt hur hon vill se ut.

När hon sitter framför mig, bakåtlutad i fåtöljen mellan möten och fotografering, tänker jag att hon lyser upp hela rummet.

Hon skrattar ofta, och hon gör det med hela ansiktet.

– Jag vågar knappt säga att jag mår väldigt bra just nu, då händer det väl något hemskt.

Sofi Fahrman växte upp på Lidingö, i en vit villa där föräldrarna fortfarande bor kvar. Mamma är rektor. Pappa vd för ett amerikanskt kemiföretag.

– De har alltid jobbat hårt, jag har lärt mig av dem.

Själv har hon snabbt gått från en reklambyrå till tidningen Elle. Nu får hon ett eget modemagasin, döpt efter henne själv.

– Det känns overkligt, men pirrigt också. Jag har ett stort kontrollbehov, och det lär inte bli mindre nu när tidningen har mitt namn.

Varifrån kommer ditt självförtroende?

– Min uppväxt var jättetrygg. Vi är väldigt nära i min familj. När kompisarna gjorde egna resor fortsatte jag och syrran att åka på semester med mamma och pappa. På vintrarna åkte vi skidor i Åre och på somrarna var vi i vårt hus i Frankrike.

Tvekade du inför tanken att bli en offentlig person?

– Nej. Jag fattade inte hur stor genomslagskraft Aftonbladet har. Plötsligt kunde jag inte gå på H&M utan att folk kom fram och frågade: ”tycker du att jag ska köpa den här toppen?” Unga tjejer ber om min autograf.

Hon skrattar igen.

– Men jag ser inte mig själv som en superstar direkt.

Vilken kritik får du?

– Hur jag än sminkar mig, vad jag än har på mig, så kritiserar någon det. Men jag försöker lyssna på de som skriver positivt, de är i majoritet. I början tog jag åt mig när folk skrev elakt, men nu försöker jag lyssna på dem som står mig närmast.

När blev du intresserad av mode?

– Tidigt. Min mamma sydde många kläder själv. När jag och min syster Frida var små fick vi följa med henne till affären och välja tyger och knappar till våra klänningar.

Visste du då att du ville bli ”Sofi Fahrman”?

– Nej, jag var intresserad av typiska killyrken, som advokat eller stridspilot. På somrarna jobbade jag som seglingsinstruktör och på vintrarna som skidlärare. Jag älskar sport.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Tränar. Festar med kompisarna. När jag bodde hemma var jag alltid tvungen att gå hem tidigast av alla. Det är nog därför jag älskar att gå ut nu på nattklubbar och vara kvar till sist, ha ha.

Finns det något du ångrar?

– Att jag inte tog det lugnt efter gymnasiet. Bodde i New York eller Los Angeles ett tag. Medan mina polare reste jorden runt och surfade sig fram i livet har jag jobbat hårt sedan jag var 19. Men å andra sidan hade jag ju aldrig varit där jag är i dag om jag inte jobbat hårt.Malin Nord

FAKTA

Sofie Fahrman

Namn: Sofi Margareta Fahrman. Ålder: 28. Bor: Östermalm i Stockholm. Familj: Mamma, pappa, syster Frida, sambo Per och hunden Smilla.

Läser: Inspirerande tidningar, bloggar och deckare. Musik: Gärna hiphop på hög volym. Bästa egenskap: Nästan alltid glad. Sämsta egenskap: Dåligt tålamod.

Shoppar för varje månad: 1–5 000 kronor. Äter till middag: köper gärna med mig köttbullar från Gooh eller Östermalmshallen. Lagar sällan mat hemma i veckorna.