Nicky Hilton i rampljuset

Hotellarvingen i exklusiv intervju med sofismode.se

1 av 4 | Foto: Reuters
NÖJE

Paris, Paris, Paris. Det är mycket tjat om den ena systern Hilton. Men den andra då? Nicky. Ständigt vid sin systers sida, men aldrig i rampljuset, tills nu. Med egna klädkollektioner försöker hon slå in sitt namn i den hårda modebranchen. Möt Nicky Hilton i en exklusiv intervju med sofismode.se

- Ursäkta röran, jag har inte hunnit städa ännu!

Nicky Hilton står med mobiltelefonen i ena örat och jobbtelefonen i andra inne på sitt kontor i Los Angeles och ser stressad ut. Runt omkring henne råder ett förstrött kaos. Längst ena väggen står ett räcke fullproppat med kläder. På golvet trängs sandaler och pumps, likt fredliga djur ovanpå varandra.

Inget bra efternamn

– Folk tar inte mig på allvar bara för att jag heter Hilton och en gång var ung och gick ut och festade, säger hon. So what! Vem har inte gjort det. Jag har drömt om att bli designer sedan jag var liten. Nu får jag göra det jag brinner för och det tar jag väldigt seriöst. Jag jobbar jämt!

De senaste månaderna har minst sagt varit hektiska för Nicky. Hon har rest kors och tvärs över halva jordklotet för att lansera sina två kollektioner Cick och det nya märket Nicholai, som presenterades på modeveckan i New York i höstas. Namnet Nicholai är Nickys riktiga, lite mindre kända namn. Hon är även ansikte för båda sina kollektioner. Snart skall kläderna ut i butikerna.

– Det känns spännande, erkänner hon. Men jag tror det kommer att gå bra.

Den snälla systern?

Nicky Hilton har länge porträtterats som den snälla systern och hamnat lite i skuggan av den två år äldre partyprinsessan Paris. Men nu får Nicky revansch genom sitt hårda arbete som designer. Sedan 2004 driver hon märket Chick by Nicky Hilton, som säljs till prestigefyllda butiker som bland annat Macys och Nordströms och klär celebriteter som Jennifer Lopez, Lindsay Lohan, Misha Barton och Britney Spears. Med den nya helt egna kollektionen Nicholai är hon snart ett lika etablerat namn, som familjens välkända Hiltonhotell.

Berätta om din nya kollektion!

– Nicholai är ett sofistikerat och elegant mode för en äldre publik. Jag fick idén eftersom jag saknade snygga kläder, som jag och mina vänner kunde använda när vi gick ut.

På vilket sätt skiljer den sig från dina tidigare kollektioner?

- Chick är för en yngre publik och har en väldigt laid back LA-stil. Det är roligt med en tillgänglig och enkel linje, men jag saknade de lyxiga materialen och elegansen, som Nicholai står för.

Den nya linjen kanske är sofistikerad - men Nicky själv framstår som totalt oglamorös när vi träffas. Hon är naturligt sminkad och hennes mörkblonda hår hänger långt och stripigt ner över axlarna. På sig har hon en stor svart t-shirt, ett par enkla jeans och osnörda sandaler. Det är svårt att föreställa sig att hennes nya kollektion skulle vara baserade på hennes egen garderob. Men det är precis vad den är.

– Jag har inspirerats från sånt som jag har på mig själv, säger hon. Fast jag har gjort kläderna lite mer färgstarka och sexiga. Sedan har jag fått idéer från andra saker också. Alla färgerna i Nicholai utgår till exempel från mina egna smycken.

Hur känns det att vara modell för sitt eget märke?

– För mig känns det naturligt att det är jag som är märkets ansikte utåt. Jag är en offentlig person, som folk känner till och det ger stor uppmärksamhet. Dessutom är det jag som har designat kläderna!

Nicky insåg tidigt att hon var ämnad åt mode. Redan som 17-åring sökte hon till designskolan Fashion Institute of Technology i New York – och kom in. Samma år började hon designa handväskor för japanska Samatha Thavasa. Ett samarbete som visade sig bli en succé. Idag är hon delägare i företaget, som har över 80 handväskbutiker i japan. Men det är de egna märkena Cick och Nicholai, som Nicky Hilton vill satsa på.

– Jag tror man ska satsa på det man tycker är roligast och för mig är det att designa kläder, säger hon. Jag har alltid älskat att klä upp mig och prova nya stilar. När jag var tonåring brukade jag bland annat göra egna t-shirts till mig och Paris. Det var så himla kul!

Att designa t-shirts till sig själv och sin syster är en sak. Men att driva två framgångsrika märken en helt annan – det kräver disciplin och hårt arbete.

Har du designat alla kläder själv, eller har du fått hjälp på vägen?

– Självklart har jag fått hjälp! Jag har två kollektioner att sammanställa, två gånger om året och det innebär otroligt mycket arbete. Men jag är petig! Det finns ingenting i någon kollektion, som jag inte varit med och bedömt från start till finish.

Vilka är dina favoritplagg?

– Från Nicholai är det en svart klänning med djup, broderad skärning i ryggen. Den är så enkel, men samtidigt sensuell och flirtig! Chick är svårare…men jag tror det får bli den här korta paljettklänningen (Nicky håller upp en liten glittrig klänning, med små svarta paljetter på). Den speglar min lekfulla sida!

Vem bär dina kläder?

– Alla som känner sig självsäkra, lekfulla och flirtiga!

När kommer kläderna till Sverige?

– De kommer senare i vår, lovar Nicky Hilton.

Ida Pyk

ARTIKELN HANDLAR OM