Så döljer du din problemhy

Foto: Maria Östlin
Produkterna som döljer din problemhy.
NÖJE

Vill du dölja dina pigmentfläckar men inte lyckats? Eller lider du av mörka ringar under ögonen? Acne? Söndags Anna Frid visar dig hur du enklast sminkar bort dina skavanker.

Problem: Pigmentfläckar

Foto: Maria Östlin
Med rätt sminkning kan du få pigmentfläckarna att försvinna.

1 Har du stora pigmentfläckar kan du behöva neutralisera den mörka färgen först för att kunna täcka dem ordentligt. Varma orangea toner dämpar fläckar som drar åt blått, grönt dämpar rött.

2 Lägg på ett tunt lager och bygg upp så mycket som du behöver. Använder du grönt ska du inte lägga så mycket att det ser grönt ut på huden. Det ska bara dämpa den befintliga pigmentfläcken.

3 Lägg sedan en foundation som vanligt i ansiktet. Var försiktig så att du inte stryker bort grunden. Använd en sminksvamp eller en foundationpensel. Avsluta med lite löst puder för att fästa basen.

Problem: Mörka ringar under ögonen

Foto: Maria Östlin
Använd rätt concealer för det mörka området runt ögonen.

1 Använd en concealer som är till för området runt ögonen. Det är viktigt att den inte är för tjock så att den lägger sig som en kaka på huden. Är concealern för tunn finns en risk att den inte täcker tillräckligt.

2 Stryk sedan på lite till om det behövs. Är du riktigt mörk under ögat kan du behöva en concealer som är orangetonad för att neutralisera den blå tonen.

3 Börja med att försiktigt stryka på ett tunt lager, du kan antingen använda pekfingret eller en concealerpensel.

Problem: Acne

Foto: Maria Östlin
Trolla bort acnen med rätt foundation.

1 Har du stora röda områden kan det behövas en grund med en gröntonad creme. Annars så brukar man klara sig med en foundation och täckande concealer, eller en lite mer täckande foundation. Använd en fuktad svamp och stryk på ett tunt lager med foundation i hela ansiktet.

2 Använd sedan en pensel och lägg en mer täckande foundation på problemområdet. Om det bara är några få finnar räcker det med en täckande concealer. Tänk på att lägga så tunt med bas som möjligt, det får inte se kakigt ut. Svep lite löst puder över för att matta ner och för att få en hållbar bas.

3 Tänk på att rouge med glitter kan förstärka ojämnheterna i huden. Är du väldigt röd om kinderna kan färgen lysa igenom, tänk på det när du väljer rouge så det inte blir för rött.

FAKTA

Produkter till alla problemområden

1. ”Leg magic”, Covermark, 420 kr. Special makeup för kroppen och benen, vattenfast med solskyddsfaktor 16. Täcker ärr, åderbrock med mera. 2. ”Face magic”, Covermark, 360 k. Specialmakeup för ansiktet som täcker bra. Innehåller solskyddsfaktor 20 och är vattenfast. 3. Löst puder, Dr. Hauschka, 187 kr. Ekologiskt puder som gör huden matt och får makeupen att sitta bättre. 4. ”Longlasting softening concealer”, Lancôme, ca 225 kr. Tunn, täckande concealer för partiet runt ögonen. 5. ”Picture perfekt foundation”, Face Stockholm, 395 kr. Foundation som antingen appliceras med en fuktad svamp för en tunnare effekt eller foundationpensel för en mer täckande effekt. 6. ”Studio foundation”, Make-up store, 210 kr. Kan läggas på lite extra för en mer täckande effekt på problemområdet. 7. Cover all mix, Make-up store, 265 kr. Tre nyanser på concealer så du kan blanda till en perfekt färg. Finns även i mörkare toner. 8. ”The great face contouring kit”, Face Stockholm, 210 kr. Concealer i fem olika nyanser som kan blandas till en perfekt ton. Innehåller också grönt som dämpar rött. 9. Foundationpensel, Mist, 260 kr, för att stryka på foundation. 10. ”Studio finish concealer”, M.A.C, 155 kr, för att täcka enstaka finnar med mera. 11. ”Max coverage concealer”, I.D Bare esscentuals, 205 kr. Pensel till concealer. 12. Make up svamp, Body shop, ca 50 kr. Fukta svampen för en tunn naturlig effekt.

ARTIKELN HANDLAR OM