Män rakar sig mer än kvinnor

– de lägger ned både mer tid och pengar på att ta bort kroppshår.

Foto: Colourbox
Män rakar sig oftare än kvinnor för att se fina och fräsha ut.
NÖJE

Varje eller varannan dag, så ofta rakar sig de flesta svenskarna. Men männen fortsätter groomingtrenden – de lägger ned mest tid och pengar på att trimma kroppsbehåringen.

Det behövs några tag med rakhyveln för att känna sig fin och fräsch. Det tycker majoriteten av svenskarna, hela 91procent rakar sig någonstans på kroppen flera gånger i veckan. I alla fall om man får tro en färsk undersökning av Wilkinson Sword, som själva tillverkar rakprodukter. Men det är killarna som är flitigast med hyveln. De rakar sig både oftare och på fler ställen än kvinnorna.

– Det är viktigt att raka ansiktet eftersom det ger ett intryck av att man ser fräsch ut och tar hand om sitt ansikte. Många idag har jobb som kräver att man är nyrakad varje dag, säger Olof Enckell, redaktör på stilguiden Manolo.se.

Män betalar mer

Män är också beredda att lägga ner mer pengar på rakhyvlar och tillbehör än kvinnor, något som inte förvånar Olof Enckell .

– Idag är det etablerat med groomingprodukter, de flesta använder det till skillnad från för bara 3–4 år sedan. Men nu handlar det inte bara om rakning utan också om att använda fler produkter, som skrubbkräm och hudlotion, säger han.

Män rakar främst ansiktet och könsorganet medan de vanligaste ställena kvinnor rakar sig på är armhålorna, benen och bikinilinjen. De flesta gör det för att känna sig fina och fräscha. Men 11 procent av alla kvinnor och män rakar sig också för att den sexuella upplevelsen ska bli bättre. 40 procent av kvinnorna tar dessutom bort hår för att svettas mindre. Och 90 procent skäms inte för att raka sig på udda ställen, som ryggen, armarna och rumpan.

Norrlänningarna hårigast

Norrlänningarna är dem som är hårigast, visar undersökningen, och de rakar sig inte heller för den sexuella upplevelsen. Det gör däremot gärna skåningarna, de som bryr sig mest om att vara nyrakade och som också använder mest rakskum och gel. Det är dock stockholmarna som rakar sig flitigast, men de spenderar också minst på raktillbehör.

30 procent av männen vill gärna att deras partner ska raka bikinilinjen och benen. Kvinnor tycker ofta att partnern ska raka sig i ansiktet. Men framöver kanske också männen kommer att börja raka fler ställen, som ryggen och benen, tror Olof Enckell.

– Redan nu är det flera män som rakar benen och det tror jag kommer att öka. Men jag tror inte att det kommer bli vedertaget, män är noga med att vara maskulina och rakade ben förknippas inte med manlighet.