Hett & etikett

NÖJE

Emelie, 20, vaktar kungen med rocken knäppt. Och Sarah, 26, vaktar badare med uppkavlade ärmar. Hur mycket vågar du klä av dig på jobbet? Aftonbladet har frågat sex olika arbetare i värmen.

KIOSKÄGARE

Kiosken vid Strömsbron i Stockholm blir het på sommaren. Men ägaren Ove Silasson, 36, skulle aldrig ta på sig linne och shorts. Långbyxor och t-shirt är det som gäller: ”Det ska se lite representativt ut.”

HÖGVAKT

”Det är väldigt varmt”, säger Emelie Lejonqvist, 20, som står högvakt i solen utanför slottet i Stockholm. Den högknäppta rocken får absolut inte knäppas upp, berättar hon.

RIVNINGSARBETARE

Skyddsutrustningen är viktig. Men annars är klädseln flexibel för Hernaldo Hernandez, 19, Rehawt Salih, 19, och Cristian Gac Johansson, 18, som jobbar med rivning. ”Långärmat skulle jag vara emot i den här värmen”, säger Rehawt som gärna svalkar sig utan tröja.

BADVAKT

”Jag skulle hellre jobba i linne. Men här gnäller de i alla fall inte när man kavlar upp ärmarna”, säger badvakten Sarah Johansson, 26, som trots allt är nöjd med nivån av lättkläddhet på jobbet.

TAXICHAUFFÖR

Taxichauffören Aram Karim, 22, har inga strikta regler för vad han får ha på sig på jobbet. Men eftersom han vill se proper ut inför sina kunder får shortsen och linnet stanna hemma. ”Shorts har jag aldrig sett på en taxichaufför. Men det är klart att det kan bli lite svettigt.”

KOCK

Tomas Andersson, 26, jobbar som kock på Reisen. Han måste ha långärmat året om för att inte bränna sig på något. ”Om det blir för varmt går jag in i kylen någon minut.”

FAKTA

Lämna dina flip-flops hemma!

Etikettexperten Sofia Larsson ger sina tips och regler:

Flipflops i gummi är för poolbetonade, använd finare sandaler i läder i stället.

Att ha bikini med snören som sticker upp ur toppen passar inte på kontoret.

Korta jeansshorts i ”Kyliemodell” är alltid olämpligt bland kollegor.

Killarna ska skippa bandana, om de inte råkar vara Axl Rose.

Shorts på män kan vara helt okej i vissa lägen, om de har en hyfsad längd. Sladdriga varianter från till exempel Adidas funkar däremot inte.

Fotnot: Sofia Larsson är aktuell med ”Moderna etikettboken” (ICA bokförlag).

Foto: FELIPE MORALES