Skandalmodellerna

Sofis mode djupdyker i fotomodellernas vilda liv

1 av 4
NÖJE

De är vackra och framgångsrika, men har svårt att hålla sig på rätt sida om lagen.

Sofis mode har kartlagt fotomodellernas vilda liv.

Den 15 september, 2005. Det går inte att blunda längre. Kate Moss, som gav ”heroinchic” ett ansikte på nittiotalet och länge haft rykte om sig att vara en vild partytjej, visar sig fortfarande knarka.

Trots att hon i intervjuer sagt att hon slutat för flera år sedan.

”Kokain-Kate” skrek brittiska tidningen Daily mirrors löp, och smygtagna bilder visade supermodellen och mamman till då tvååriga dottern Lila Grace med ett vitt pulver.

Bilderna togs när Moss varit i en skivstudio tillsammans med ex-pojkvännen och sångaren Pete Doherty. Enligt uppgift ska hon ha dragit fem linor kokain inom fyrtio minuter.

Stämde tidningen tidigare

Mirrors systertidning, Sunday mirror, publicerade flera år tidigare en artikel där de skrivit att Kate hamnat

i ”kokainkoma” under ett Spanienbesök på grund av för mycket

festande.

Den gången stämde mångmiljonärskan tidningen och fick en okänd summa i skadestånd. Om brittisk press nu kände skadeglädje över

att de till slut lyckats offentliggöra hennes fortsatta knarkande så förfasade sig designhusen.

H&M reagerade först och drog in Kates planerade höstkampanj för

företaget. Snart gav även Chanel och Burberry modellen kalla handen.

– Efter händelsen med Kate Moss beslutade vi att ställa in

kampanjen då den inte var förenlig med H&M:s avståndstagande mot droger. Vi vill inte att det ska råda någon som helst tvekan om var vi står i dessa frågor, säger

Camilla Emilsson-Falk på H&M

till Sofis mode.

Supermodellen, som redan 1998 sökte rehabilitering för att hon

aldrig gått en modevisning nykter, skrev ett pressmeddelande där hon bad om ursäkt. Sedan lade hon in sig på avvänjningsklinik i några

månader i Arizona, USA.

Ökade sin årsinkomst

Spola fram ett år och alla som sagt att Kates karriär aldrig skulle återhämta sig efter skandalen fick ta tillbaka varje ord de yppat. Till hösten och vintern 2006 hade brittiskan rott hem hela arton toppkontrakt och CNN rapporterade att hon ökat sin årsinkomst till 120 miljoner kronor, jämfört med 30 miljoner året innan.

Louis Vuitton, Yves Saint Laurent, Roberto Cavalli, Dior, Calvin Klein och Versace var bara några av de stora modejättarna som nu ställde sig bakom modellen. Till och med Burberry valde att ta tillbaka henne.

Hur lyckades Kate vända motgången till framgång?

Inflytelserika vänner

Som en av världens mest framgångsrika modeller hade hon varit på topp i nästan tjugo år när incidenten inträffade. Under alla dessa år hade hon skaffat sig många inflytelserika vänner i modevärlden.

Stella McCartney, Alexander McQueen och Burberrys Christopher Bailey var bara några av alla som

väntade i kulisserna medan Kate var

i Arizona.

– Hon är blyg men otroligt vänlig och gullig. Hon får dig att känna dig avslapp

nad och bekväm snabbare än någon annan, förklarar en källa till engelska tidningen Observer.

Många beslutsfattare i modevärlden kände sig dessutom medskyldiga till Kates elände, eftersom de länge tjänat pengar på hennes ”bad girl” persona.

– Agenturerna uppmanar sina modeller att gå ut och festa. Meningen är att de ska hamna på paparazzifotografernas bilder, för att skapa en glamourös och spännande image som företagen använder sig av när de säljer sina produkter, säger en insatt källa i New Yorks modellvärld till Sofis mode.

Flera i modeindustrin, som är känd för att vara drogliberal, tyckte inte heller att det var något större misstag hon begått.

– Vi tänkte aldrig kasta sten på henne bara för att hon hamnade i lite trubbel, sa Vogues kreativa chef,

Fabien Baron, till webbsidan The Daily när han svarade på frågan

varför det inflytelserika magasinet vigde ett helt nummer åt Kate bara några månader efter skandalen.

Åtalet lades ner

Världsberömda modefotografen Mario Testino gick ännu ett steg längre.

– Hon har inte gjort något fel, var hans kommentar.

Under utredningen som följde kunde polisen inte bevisa att det verkligen varit kokain Kate setts med och åtalet lades ned.

Det gjorde det fritt fram för de sista företagen som tvekat att nu använda sig av sin favoritmodell igen.

På ett sätt gjorde stormen henne än mer attraktiv för vissa företag. Kosmetikaföretaget Rimmel lanserade till exempel en foundation som gjorde underverk med Kates hy – trots att alla visste att hon knappast levt ett hälsosamt liv de senaste åren. Vem vill inte ha en sådan bas hemma i badrums-skåpet på måndagsmorgonen efter

en helg av för lite sömn?

Till och med H&M, med sin strikta modellpolicy, kan tänka sig att använda brittiskan igen.

– Kate Moss är en stilikon och professionell modell och vi utesluter inte möjligheten att samarbeta med henne i framtiden, säger företaget.

Utslängd från kyrkogård

Men den som studerar Kates leverne kan inte låta bli att undra hur mycket av partylivet hon verkligen lämnade bakom sig i Arizona.

Nyligen utskriven syntes hon ute med Lindsay Lohan, som in sin tur senare checkade in sig på avgiftningskliniken Promises i Malibu. Förra året syntes Kate med ett mystiskt vitt pulver på byxorna sent en natt och nu

i maj blev hon utslängd från en kyrkogård i Paris efter att tillsammans med musikerpojkvännen, Jamie Hince, ha dansat och sjungit på musiklegenden Jim Morrisons grav.

– Så bra självkänsla att det orsakar respektlöst beteende mot andra är ett vanligt personlighetsdrag hos

någon som tar kokain, säger Kerstin Käll som är överläkare vid Beroendekliniken i Linköping.

Flera insatta källor som Sofis mode pratat med tror att Kate Moss fortfarande knarkar, även om skandalerna uteblivit på senare tid.

– Efter att hon gjorde slut med Pete Doherty har hon hållit en lägre profil och slutat att hänga ut genom fönster, säger en källa.

En annan fyller i:

– Hennes agentur och manager har nog sett till att hon är mer diskret i dag.

FAKTA

Kate Moss skandalösa liv – år för år

1998 Kate skriver in sig på avvänjningsklink i London eftersom hon aldrig gått en modevisning nykter.

2005 I september chockas världen av bilderna där supermodellen ser ut att ta kokain. Samma år rapporterar brittiska tidningar att Kate haft ett vilt sexliv med orgier när hon varit hög på droger.

2006 Kate och Lindsay Lohan syns ute tillsammans. Bland annat på strippklubb. Året efter lägger Lindsay in sig på avgiftningsklinik, eftersom hon har festat för hårt.

2007 I maj syns modellen med ett mystiskt vitt pulver på byxorna sent en kväll. I juli månad gör Kate till sist slut med drogdömda musikerpojkvännen Pete Doherty. Efter uppbrottet ryktas det om att sex-filmer med paret cirkulerar.

2008 I maj blir modellen och nya pojkvännen utkastade från Père-Lachaise-kyrkogården i Paris för att de sjungit och dansat på The Doors-legenden Jim Morrissons grav.

Robert Andersson