Låga betyg till fångarnas nya kläder

Rosa look för de kvinnliga internerna

1 av 4 | Foto: Bertil Nordahl/Beckmans
”Enkelt och tråkigt” Aftonbladets Sofi Fahrman sågar designen.
NÖJE

Här är fångarnas nya kläder.

Designstudenter ger kvinnorna på Sveriges fängelser en ny look.

Men kreationen fängslar inte Aftonbladets modeexpert Sofie Fahrman.

– Tråkigt, säger hon.

Trista och könlösa var kläderna för Sveriges 400 kvinnliga fångar. Påsiga overaller i nylon – med noppor – och oformliga t-tröjor gjorde ingen glad.

Men för ett år sedan gav Kriminalvården vika för

modepolisen och kontaktade Beckmans Designhögskola i Stockholm. De fick i uppdrag att tillsammans med fångarna designa en ny kollektion kläder.

– Vi tar inte beställningsuppdrag, men det här passade in i kursplanen och gav en viktig och nyttig uppgift för studenterna. Det handlade inte om mode utan om ett önskemål från kvinnorna om att åtminstone få känna sig bra i sina kläder, säger rektor Tom Hedqvist.

Specifika krav

Uppdraget kantades av flera mycket specifika krav på designen, som att det inte ska gå att skada sig själv med kläderna eller gömma saker under dem. Tolv studenter tog sig an utmaningen och tillbringade långa stunder med fångarna på Hinseberg för att förstå de unika behoven.

– Vi tittade på de kläder de hade och det var inte roligt, det var herrkläder egentligen, säger Tom Hedqvist.

Nu förbereds en kollektion om ett 20-tal olika plagg och det lovas mer färger och mönster. Samtliga plagg kommer att tillverkas i ekologisk bomull och fångarna kommer själva att sköta produktionen med hjälp av ny-

inköpta symaskiner.

Besviken

Hela kollektionen presenteras först på tisdag. Men Aftonbladets modeexpert Sofie Fahrman är besviken på det första smakprovet och ger den rosa klänningen bara två plus.

– Enkelt och tråkigt. Räcker det inte med att man är inlåst? Måste man ha deprimerande kläder på sig också? Jag hade satsat på mer färg, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM