Modell för en dag

1 av 6
NÖJE

Allt fler unga drömmer om ett liv som fotomodeller. För några tusenlappar kan drömmen bli sann - åtminstone för en dag. Sofis mode har spanat in nya trenden.

Sigtunatjejen Christel Jacobsson, 17, går andra året på gymnasiet. Efter en lång tids tjatande på sin mamma har hon äntligen fått upplevelsen ”Modell för en dag” i present. Hon ska sminkas, stylas och plåtas – bara för sin egen skull.

– Flera av mina kompisar har gjort det, många ramar in bilderna och sätter upp dem på väggen eller lägger ut dem som profilbilder på Facebook. Det är kul att ha en snygg bild på sig själv, säger hon.

Osminkad och klädd i jeans och t-shirt tar hon plats i makeover-stolen hos företaget Mist Stockholm. Hårstylisten Sandra Ilic och makeupartisten Maria Strauss börjar jobba på förvandlingen. Ögonbrynen noppas och huden täcks av ett tjockt lager foundation.

– Eftersom blixtarna och ljuset är så starkt försvinner nästan 40 procent av makeupen på bild. Därför behöver man en tjock bas, säger Maria Strauss.

Även håret får en glamourbehandling och lockas och tuperas i stora vågor. Eter nästan två timmar sitter allt på plats och Christel Jacobsson är redo för fotostudion – dagens mest nervösa moment.

– Det känns jättepirrigt att posera inför kameran. Jag är ju ingen riktig modell!

Nyfikna på modellivet

Hon väljer ut två ombyten, ett lite vardagligare med smala grå jeans och en topp samt ett med en svart partyklänning och höga stilettklackar. Sandra Ilic står beredd för att rätta till håret eller bättra på läppglanset. Hon har full förståelse för den enorma attraktionskraft som ”Modell för en dag”-fenomenet fått.

– Vi ser det glamourösa modellivet överallt, både i tidningarna och i program som ”Top model”. Många är nyfikna på hur det verkligen går till, säger hon.

Efter tio minuter i strålkastarljuset är nervositeten som bortblåst och Christel Jacobsson växlar vant mellan olika poser. Hon får ömsom skratta, ömsom visa upp en kaxigare attityd.

– Tänk att du är på Stureplan! tipsar fotografen Roland Karlsson.

Med runt 600 fotograferingar per år har han blivit van att coacha tjejer med modelldrömmar framför kameran.

– Det som är svårast för dem är att variera blicken och ansiktsuttrycken, det måste komma inifrån, säger han.

Är det en viss typ av tjejer som gör det här?

– Nej, faktiskt inte. Häromveckan hade vi en dam som gav det till sig själv i 60-årspresent, säger Sandra Ilic.

Dagen börjar lida mot sitt slut. Christel Jacobsson har fått mersmak:

– Det kändes så lyxigt att få stå i centrum och se att man faktiskt kan förändras så mycket på så kort tid. Jag kommer definitivt att göra om det, säger hon.

FAKTA

Så funkar det

1. Dagen börjar med att du sminkas och får håret stylat.

2. Du får välja kläder från studions garderob eller butiker som studion samarbetar med. Du kan även ha med dig

dina egna ombyten.

3. Fotografen förklarar hur

fotograferingen går till och sedan tas en mängd bilder med olika bakgrund och kläder.

4. När fotografen är nöjd får du vara med och välja ut

vilka bilder du ska köpa.

Här kan du bli modell för en dag

» Mist Stockholm: Finns i Stockholm. Kostar 2 800 kronor för ett paket med 40 bilder. www.miststockholm.com

» Model lab: Finns i Göteborg. Kostar från 350 kronor. Paketpris 1 500 kronor för tio bilder. www.modellab.se

» The Studio: Finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Kostar 825 kronor för tre bilder. Paketpris 1 650 kronor för tio bilder. www.thestudiogroup.se

» Model house: Finns i Stockholm och Göteborg. Kostar från 500 kronor. Paketpris 1 500 kronor för tio bilder eller 3 000 kronor för alla bilder som tas. www.modelhouse.se

Julia Klingener
Foto: Annika af Klercker