”Indiskt mode saknar gränser”

Exklusiv intervju med Amrish Kumar - gästdesigner för Indiska

Foto: Indiska
Utvalt ur nya kollektionen Jewels of India.
NÖJE

I veckan släpptes en ny designkollektion på Indiska - Jewels of India. Kollektionen är starkt knuten till Indiska traditioner och Sofis mode fick en exklusiv intervju med en av designerna, Amrish Kumar.

Amrish Kumar tillsammans med sin mor huvuddesignern Ritu Kumar.

Modekedjan Indiska är en av Sveriges största och står i stark kontrast till det svarta och gråa modet som annars har en förmåga att dominera svenskarnas stil. I veckan släpptes en ny kollektion av Jewels of India som denna gång designats av Ritu Kumars modehus. Ritu är en av indiens största och mest etablerade designers. Tillsammans med sin son Amrish Kumar har hon skapat en kollektion som andas Indien, både historiskt såväl som framtid.

Hur skulle du beskriva er stil och profil?

– Som modehus är vårt signum att alltid utgå från vårt indiska arv, så alla våra kollektioner har en tydligt indisk profil. Kollektionen för Indiska är inget undantag, säger Amrish Kumar.

– Denna säsong har vi hållt formerna väldigt enkla och mer fokuserat på detaljer som broderier och mönster. Vi ville också försöka hålla en ung och lätt profil och har arbetat mycket med varma färger.

Varför är den indiska stilen så populär i länder som Sverige, som ändå skiljer sig så mycket kulturellt?

– Den indiska estetiken har varit stor och påverkat stora delar av Europa i flera århundranden, så detta är ju inget nytt. Men jag tror att kärnan i populariteten är att den indiska stilen saknar gränser och ramar. Färger och motiv har utvecklats under långa tidsepoker och är därför väldigt universella. Sen har ju de stora bohemiska och folkloriska trenderna varit till stor glädje för oss indiska designers.

När du designar för västvärlden, tänker du annorlunda då?

– Skillnaderna är i huvudsak bara i formen av plagget. Kulturella och klimatiska skillnader mellan Indien och till exempel Sverige gör att det krävs olika former. I Indien vill kunden har mera konservativa och lösa plagg.

Hur många framstående designers verkar i Indien?

– Den indiska designindustrin blomstrar av kreativitet och jag tror att europeiska observatörer ofta blir förvånade över vår uppfinningsrikedom. Det finns numera ett par designer som till exempel Manish Arora, Rajesh Pratap Singh och Anamika Khanna som har visningar på Paris modeveckor. Förutom dem så finns det en hel hop av nya indiska designers som ännu inte hunnit visa upp sig utomlands, säger Amrish Kumar.

ARTIKELN HANDLAR OM