Pälsen på modet igen

Men i Sverige är motståndet stort

NÖJE

Päls är hett i modevärlden igen, men frågan är: Kommer trenden få starkare fäste i Sverige den här gången?

Nej, tror Nina Johansson moderedaktör på Sofis Mode.

– Jag tror samvetet kommer stoppa pälsen även den här gången.

Foto: AP
Fendi, ett av modehusen som satsar på päls.

På senaste modemässan i Paris fanns gigantiska ytor dominerade av kläder med äkta päls.

– Det är jättehett i modebilden just nu och påminner om sent 60-tal och tidigt 70-tal. Det är ofta det långhåriga stuket, räv och vargliknande, som Björn och Benny såg ut i ABBA, säger Moderådets vd Lotta Ahlvar till TT.

Vid den senaste pälsauktionen i Köpenhamn var försäljningen rekordstor, och Bernt Lundmark, körsnär i Stockholm, tror att suget efter pälsplagg kommer att smitta av sig hit till Sverige. För första gången på länge.

– Just nu tycker jag att det går väldigt trögt. Det beror nog på att vi haft några varma vintrar, lågkonjunkturen och att djurrättsaktivisterna varit aktiva sista året.

Men nu tror han alltså att tiden på allvar är kommen för ett trendskifte.

Negativ syn

Det är dock aftonbladet.se:s modeexpert Nina Johansson tveksam till.

–  Det finns en negativ syn på päls i Sverige. Jag tror att det dåliga samvetet fortfarande är för stort för att bära en ny äkta päls, men däremot är det många som använder fuskpäls, säger hon.

En annan genväg för många har blivit att köpa en vintagepäls.

–  På det sättet kan man bära plaggen utan att själv ha påverkat djurens liv. Man kan hänga med i modet men lindra samvetet, säger hon.

Tror du att det funnits en större marknad för pälsar om det fanns någon form av rättvisemärkning, en garanti för att djuren var uppfödda under goda förhållande? Som med kött, då kan man ju välja krav och ekologiskt om man vill.

–  Jag har aldrig hört talas om att det finns rättvisemärkta pälsar och jag vet inte om marknaden skulle bli större om det gjorde det. Alla regler som gör att djur mår bättre är såklar bra men de som är emot päls är nog det oavsett hur djuren levt.

Marknaden för fuskpälsar tror hon kommer fortsätta att blomstra

–  Det finns i dag ett stort utbud av snygga och värmande fuskpälsar som ser äkta ut. Den marknaden tror jag kommer bli ännu större.

Störst i Ryssland och Kina

Även om marknaderna för päls är stora i Europa och Nordamerika så är det i Ryssland och Kina som folk är mest påpälsade.

– Man kan säga vad man vill om päls men få plagg är så värmande på vintern som en päls, säger Nina Johansson.

I Sverige produceras årligen cirka 1,5 miljoner skinn av ett par hundra farmare. Men i stort sett allt exporteras. Christina Hoffman, informationsansvarig i Pälsbranschrådet, uppger för TT, att pälsintresset var stort i Sverige ända till mitten av 1980-talet då motståndet blev för starkt.