”New York har gjort mig lat”

Svenska supermodellen Caroline Winberg berättar om sitt liv

1 av 4 | Foto: Björn Lindahl
Caroline Winberg – en svensk supermodell som blev upptäckt i tunnelbanan när hon var på väg till en fotbollsträning.
NÖJE

Hon umgås med prinsar och tjänar mer pengar än någon svensk modell före henne. Sofis mode har träffat supermodellen Caroline Winberg.

Leopardmönstrad kofta från Alexander McQueen och röda Chloéskor med guld-

nitar. Caroline Winberg sticker ut bland de grå affärskostymerna på restaurang Sturehof i Stockholm. Det är den husmanskostinspirerade menyn som lockat hit henne.

– Jag passar alltid på att försöka äta svenskt när jag är hemma, säger hon.

– Köttbullar är det jag saknar mest. Vanliga små som man köper frysta tycker jag är urgott.

Sexton år gammal blev Sollentunatjejen upptäckt i tunnelbanan när hon var på väg till fotbollsträningen. Sju år senare är hon Sveriges mest framgångsrika modell med kampanjer och visningar för märken som Armani,

Versace och Dolce & Gabbana på meritlistan. Vad hon tjänar vill hon hålla för sig själv, men redan för några år sedan sades hon dra in en miljon kronor i genomsnittlig månadslön.

Mamma gnäller

För en del av pengarna har hon köpt en 160 kvadratmeter stor lägenhet i New York och hon sticker inte under stol med att hennes liv har förändrats. Hon fnittrar och härmar hur det kan låta när hon glömmer att plocka undan disken efter sig när hon är hemma hos föräldrarna på besök.

– ”Vi har faktiskt ingen hushållerska här, så nu får du ta och städa upp efter dig”, säger mamma. Jag har nämligen en hushållerska i New York, förklarar, Caroline Winberg.

– Åh, New York har gjort mig lat! Jag är van att ligga trött på soffan och beställa två cola light och en parmesankyckling på telefon. När jag är i Sverige är det mer: ”Fan, jag har ingenting hemma för att jag har glömt att planera. Måste jag verkligen gå ut och handla?!”

Fyra timmars sömn

Efter att ha ögnat igenom menyn blir det halstrad röding med purjolökskräm, palsternacka och havskräftssås.

– Jag gillar fisk, säger hon och tar en stor tugga.

45 minuter senare är tallriken barskrapad från sås och grönsaker. Vem sa att supermodeller inte äter?

Samtidigt som den 180 centimeter långa Caroline Winberg lunchar i Stockholm går solen upp över New York, där modeveckan pågår för fullt. När ämnet kommer på tal drar hon en lättnadens suck över att hon inte behöver vara där.

– Det är sjukt stressigt. Hår och makeup ska ändras fem gånger om dagen. Sedan är det klädprovningar och middagar så att man bara hinner sova fyra timmar innan man måste gå upp till nästa visning, säger hon.

Plagg i stället för pengar

– Efter min första modevecka hade jag nästan tappat allt mitt eget hår, eftersom hårstylisterna har så ont om tid att de sliter bort de fastlimmade hårförlängningarna innan de sätter in nya – som sedan också slits ur.

På Anna Suis och Marc Jacobs visningar får modellerna heller inte något betalt.

I stället blir ersättningen några plagg från kollektionen de visar. Inte så populärt för en supermodell som inte går upp ur sängen för mindre än 150 000 kronor om dagen. Eller?

Caroline Winberg skrattar och avfärdar ryktet hon nu fått dras med i flera år.

– Jag går upp varje dag helt gratis, jag är ju här! Det där var en journalist som för-

vrängde vad jag sa, säger hon.

Hamnade i en razzia

23-åringen är i Stockholm för att marknadsföra sin serie med hudvårdsprodukter som hon tagit fram tillsammans med modell-agenturen Stockholmsgruppen. Hon tycker om sin hemstad, men tar inte längre med sig utländska vänner hit.

Ett av skälen är den knarkrazzia hon hamnade i på en Stockholmskrog för tre år sedan. Caroline Winberg tvingades kissa framför tre civilklädda poliser, det mest förnedrande hon varit med om, enligt henne själv.

– De sa att jag visade tydliga tecken på att ha tagit droger. När jag frågade vilka tecknen var sa de: ”Du svettas i pannan”.

Maktgrej

När hon förklarade att det var för att hon befann sig på en varm nattklubb, fick hon slängt i ansiktet:

”Du är modell, vi vet vad ni håller på med!” Men proverna visade inga som helst spår av droger.

Hon har även vägrats komma in igen på en klubb efter att hon varit ute och rökt en cigarett.

– Vakterna sa att jag var förfull, säger hon och skakar på huvudet.

– Jag tror många har råkat ut för det där. Det verkar som om Stockholms dörrvakter håller på med en maktgrej och vill visa att man inte ska tro att man är någon.

Första gången Caroline Winberg blev ordentligt omskriven var hon bara sjutton år. Anledningen var att Rolling Stones sångare, Mick Jagger, påstods jaga henne efter att de träffats på en klubb i Paris. Visst ringde han några gånger, medger hon, och de åt även middag tillsammans med ytterligare några personer, men det var allt.

Vän med Monacoprins

Även romansryktena 2007 om henne och skådisen Josh Hartnett avfärdar hon med att de befann sig på en stor middag och hamnade på bild tillsammans.

– Det är sådär, att så fort man syns på bild med en kille... jag menar, jag ligger ju inte med alla killar jag träffar. Jag har alltid varit lite av en pojkflicka och har massor av killkompisar, säger Caroline Winberg, som gick

i idrottsklass på högstadiet och förutom fotboll tränat tennis och åkt snowboard.

Men när Monacoprinsen Pierre Casiraghi kommer på tapeten tappar hon fattningen för en stund, rodnar och säger:

– Eh, nä... vi var också bara vänner. Jag vill liksom inte... vi har sagt någon gång att vi bara är vänner, så då är vi det.

”Bra att få växa upp lite”

Prinsar, rocklegender och skådisar i all ära – svenska killar är det som Caroline Winberg föredrar. Hon menar att de är mer trygga och säkra i sig själva och inte behöver slänga fram ett svart American express för att försöka imponera.

Sedan i somras har hon varit särbo med TV4-producenten Pelle Porseryd. Men inte länge till.

– Nästa vecka flyttar han till New York, säger hon med skräckblandad förtjusning.

– Det kommer att bli annorlunda att behöva ringa och berätta vart man ska och inte bara kunna hänga runt och göra som man vill. Det blir mer ansvar, men det är bra att få växa upp lite, säger Caroline Winberg, som så smått börjat fundera på vad hon vill göra den dagen hon tröttnar på modellandet.

– Jag skulle kunna tänka mig att bli sportjournalist. Under fotbolls-VM skrev jag för tidningen Daily news. Det var kul!

FAKTA

Från planen till catwalken

Namn: Caroline Winberg.

Ålder: 23 år.

Familj: Mamma, pappa, fem syskon och pojkvännen Pelle Porseryd.

Bor: I New York.

Bakgrund: Hann vinna St Erikscupen med Djurgården två gånger innan hon började jobba som modell. Är i dag den mest välbetalda svenska modellen någonsin.

Aktuell: Med egna hudvårdsserien Stockholmsgruppen cosmetics.

En egen hudvårdsserie

Nyligen lanserade Caroline Winberg sin egen hudvårdsserie, Stockholmsgruppen cosmetics.

– När jag började som modell fick jag dålig hy eftersom jag hela tiden sminkades om och alla makeup-artisterna använde olika ansiktstvättar och krämer. Så jag började ta med mina egna grejer som funkade bra för min hy.

Det är de favoritprodukterna som nu blivit förlaga till hennes egen kollektion.

– Jag skickade allt till ett labb och fick reda på vad det var var i dem, säger Caroline Winberg.

I ungefär ett halvår har hon arbetat med serien. Pojkvännen Pelle Porseryd tycker att hon har gjort ett bra jobb.

– Han använder ansiktskrämen varje morgon och tycker jättemycket om den, säger hon.

För att hålla ner priserna säljs produkterna endast på nätet.

Förutom dina egna, vilka produkter klarar du dig inte utan?

– Jag har alltid ett täckstift från L’Oréal i väskan om jag går förbi en spegel och ser att jag har fått en finne!

Robert Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM