Låt proffsen visa vägen

En modell får håret och sminket fixat inför Georges Chakras visning under modeveckan i New York.
NÖJE

Kläderna i all ära – men hur ska vi sminka oss i höst, och hur ser hetaste håret ut?

Sofis mode klev in backstage på New Yorks modevecka och fick svar.

Text och foto: Julia Klingener

Lila wetlook hos Jill Stuart

Looken: Punkrockiga ballerinor med lila, våt ögonmakeup.

– Det är en smickrande ögonmakeup som reflekterar ljuset fantastiskt, säger makeupartisten Lotten Holmqvist till Sofis mode.

Så gör du: Måla med en svart, mjuk kajalpenna längs både övre och undre ögonfransraden. Sudda ut linjen med fingerspetsen för att få en lite kladdig känsla. Lägg sedan en lila ögonskugga över hela ögonlocket och sudda uppåt och utåt. Avsluta med en minimal klick av Elizabeth Ardens ”Eight hour cream” på ögonlocket för det rätta, våta stuket!

Proffstips: Är du ovan vid att måla sotiga ögon? Satsa på metallicnyanser, gärna i krämform. De är lättare att lyckas med.

Red hot lips hos Ruffian

Looken: Franskt knallröda läppar regerade på både Rodartes, Matthew Williamsons och Zac Posens visningar, men den som gjorde det bäst var Ruffian som till och med lanserade egna läppstiftet ”Ruffian red” i samarbete med makeupmärket Mac.

– Vi inspirerades av stilikonen Carolyn Bessette-Kennedy, som alltid var elegant samtidigt som hon hade en tuff attityd, säger makeupartisten James Kaliardos till Sofis mode.

Så gör du: Måla med en neutralt färgad läppenna runt läpparnas konturer för att hindra läppstiftet från att ”blöda”. Applicera läppstiftet med pensel, var lätt på handen. Ta lite transparent puder och pudra på läpparna för extra hållbarhet. Avsluta med ytterligare ett tunt lager färg.

Proffstips: Håll resten av makeupen neutral med en näst intill genomskinlig foundation och ett transparent löspuder. Lägg endast ett lager mascara.

– Effekten av läppstiftet blir mycket större då, säger James Kaliardos till Sofis mode.

Grunge hos Proenza Schouler

Looken: Tänk dig att du sminkat dig, varit ute och festat en hela natt och sedan vaknat upp med sminket på.

– Det är lite grungerock, men ändå klassiskt snyggt, säger makeupartisten Diane Kendal till Sofis mode.

Så gör du: Applicera en lätt foundation över ansiktet och matta ner t-zonen med ett transparent puder. Lägg en något mörkare krämskugga längs fransraden och i globlinjen för att skapa skarpare kontur runt ögonen. Sudda ut den med en svamp länst upp mot ögonbrynsenet. Mpla en tunn linje med en svart kajalpenna längs övre och undre fransraden. Använd ingen eller ytterst lite mascara.

Proffstips: genom att inte använda mascara blir makeupen lite hårdare och tuffare.

Sotigt blått hos Nicole Miller

Looken: Blåögda glamazoner som just tillbringat en weekend på en lyxuacht på franska Rivieran.

– Det är ett sofistikerat sotigt öga men i blått, tänk Chanel 1980, säger makeupartisten James Kalidaros.

Så gör du: Applicera en krämig skugga över hela ögonlocket. Sudda in en mörkare blå ögonskugga läns både övre och undre fransraden. Förläng linjen utåt och uppåt med penseln, så att ögat får formen av ett kattöga. Dutta försiktigt en ljusare skugga i ögats inre och yttre kant för att öppna upp blicken. Avsluta med rikligt med mascara.

Proffstips: Använd alltid en krämbaserad ögonskugga eftersom det får skuggan att sitta bättre.

– Var också noga med att sota ögat med en mörkare skugga och skapa en kattform på ögat. Det ger den här typiska 80-talsfärgen en mer modern touch, säger makeupartisten Carla Castillo.

Laurent Phillippon fixar frisyrer inför BCBG:s visning.

Hästsvansar med twist hos BCBG och J Mendel

Älsklingsfrisyren gör comeback på catwalken. Med små enkla medel gör du lätt om den till en polerad frisyr.

BCBG

Looken: – Den här frisyren är nonchalant och ska nästan ge intrycket av att man inte hunnit stajla håret ordentligt, säger hårstylisten Laurent Phillippon till Sofis mode.

Så gör du: Sätt upp håret i en hästsvans. Tvinna den i en ballerinaknut kring hårsnodden och säkra med nålar. när du fäst nästan hela knuten låter du hästsvansen sticka ut. Gnugga lite vax i händerna och för händerna genom svansen.

Profstips: Få supervolym och en matt, mjuk känsla i håret genom att applicera "Surf spray" från Bumble and bumble i längderna innan du fönar det.

– Att blåsa håret med en saltvattensprej ger verkligen häftig volym och textur till håret, tipsar Laurent Philippon.

J Mendel

Looken: Stramt och slickat som passar lika bra till jobbkostymen som till aftonklänningen.

– Det är en klassiskt chic och tidlös frisyr, säger hårstylisten Audile Gilbert.

Så gör du: Sätt upp hela håret, utom luggen och en liten slinga längst ner i nacken, i en stram tofs.

Spreja luggen, kamma den bakåt i en böljande båge och fäst med resten av håret. Fäst ihop hela hästsvansen med den lilla hårslinga i nacken. Spreja ett moln av glanssprej över håret.

Proffstips: Spreja aldrig glanssprej närmare än från 30 centimeters avstånd. Annars ser håret lätt fett ut och frisyren tyngs ned.

Tommy Hilfigers maskulina Hollywoodlockar

Looken: Kaxigt maskulint och feminint glamouröst på en och samma gång.

– Framtill är det en hård, slickad look, medan bakhåret är ultrafeminint svalligt, säger hårstylisten Luigi Moreno till Sofis mode.

Så gör du: Krama in mousse i handdukstorkat hår och föna det bakåt. För att skapa extra stora Hollywoodvågor tar du en mediumstor locktång och virar en hårslinga runt den. Håll kvar slinga runt tången i några sekunder och lösgör den sedan. Upprepa successivt slinga för slinga tills hela håret är lockat.

Proffstips: Gör frisyren ännu kaxigare genom att krama lite hårgelé i handflatorna och föra dem genom luggen.