Plastikgalna Hollywood har nått nya höjder

Nu opererar stjärnorna in
kuddar under fötterna för att klara klackarna

1 av 2
Stilettklackar är kanske snygga, men påfrestande för fötternas trampdynor.
NÖJE

Att balansera i skyhöga skor under Oscarsgalor kan ge värkande fötter.

Röda mattan-kändisarna har därför funnit ett nytt, fantasifyllt botemedel.

Den senaste idén från Hollywood: stilettoperation.

Alla som har gjort ett dagsverke i tio centimer höga klackar vet vad som väntar efteråt: smärtande blåsor, värk i benen och blossande röda fotsulor.

För de flesta av oss är behandlingen enkel. Man tar ett läkande bad, bannar sitt dåliga omdöme och går raka vägen till Ecco och införskaffar bekväma, ergonomiska skor.

Men i Hollywood råder som bekant andra lagar. Enligt tidningen Daily Mail är det vanligt att stjärnor tar till sprutan för att förbereda sina känsliga fotunderreden inför Oscarsgalan och andra tillfällen då det vankas höga klackar. En månad före evenemanget ges injektioner för att öka fotens stötdämpande förmåga.

”Blir som en kudde”

– Det man gör är att man sprutar in en kroppsegen substans, som tillhör samma familj som Restylane, i fotsulan. Det blir som en kudde, säger plastikkirurg Jan Jernbeck vid Akademikliniken i Stockholm.

Dessvärre är det en operation som oftast får göras om. Därför lär stjärntrenden inte dyka upp i Sverige.

– Det fungerar inte, det blir en för stor belastning på foten, säger Turan Ibrahim, fotspecialist och kirurg.

Implantatet trycks fort undan av kroppsvikten och försvinner ut i kroppen.

– Därför har vi inte prövat det i Sverige. Jag tror dock inte att det ger några komplikationer, säger Turan Ibrahim.

Mer besvär än skönhet

Trenden för tankarna till lotusfötterna som var populära på 1200-talet i Kina. Unga tjejer blev bandagerade i fåfängans namn för att få ett mer balettliknande sätt att röra sig. Tyvärr ledde det, precis som i dag, till mer besvär än skönhet.

Docent Turna Ibrahim har dock en snabblösning på fina-fötterna-problematiken.

– Vi rekommenderar tunna hålfotsinlägg, säger han.

FAKTA

... och här är fler populära kändisingrepp

 Läppar
Tjocka Restylaneläppar har länge varit trendigt. Alla som vill vara någon skaffar Angelina Jolie-kuddar. (Originalet har dock naturlig putmun.)
 

Tandblekning
I kombination med porslinsfasader är tandblekning ett vanligt ingrepp. Nicole Kidman är en av många, många som blekt sig. 
 

Näsoperationer
Är man inte född med en rak och snygg näsa får man betala för en. Beyoncé, Ashlee Simpson och Scarlett Johansson sägs ha gjort just detta.

Botox mot svettningar
Botox sprutas in i armhålan och paralyserar svettkörteln. Cirka tio injektioner behövs och prislappen ligger på cirka 6 000 kronor.

Snabblyft
En enklare variant på ansiktslyft som innebär att skinnet dras åt och fästs bakom hårfästet med bara ett styng på varje sida.
 

Se hit Hollywoodstjärnor! Här är ofarliga fot-silikonet

Silikonkuddar från Scholl.

Inte lika lyxigt som att ta injektioner, men silikon är det i alla fall. Läggs under trampdynan i partyskon. Kostar 90 kronor och finns i de flesta hälsokostbutiker.

Alternativet är invididuellt anpassade fotinlägg som beställs hos en läkare eller fotspecialist. Kostar cirka 2 000 kronor.

Sara Milstead

ARTIKELN HANDLAR OM