Vad tycker du om smala modeller?

Karolina Skande svarade på läsarnas modefrågor

NÖJE
Foto: Maria Östlin

Alexandra säger: Är det för sent att klippa lugg, är det ute?
Karolina Skande säger: Om du gillar luggen och tror att du kommer passa i det så är det absolut inte försent. herregud, det var ju inte längesedan Kate Moss gjorde luggklippet
Amanda säger: Hej Karolina! Jag undrar vad för typ av jacka, och vilken färg, man ska satsa på i vår? Tack för en bra blogg!
Karolina Skande säger: Skinnjackan som har varit populär länge kommer att ha bibehållen hög status. Själv hade jag satsat på en kapp/rock i en över-knät-kort modell. Dagmar kommer att ha hur fina som helst i vår (att inspireras av eller köpa :) )
ad säger: hej blir det inte mode snart med goth, alltså mycket svart?
Karolina Skande säger: Det är och har varit modernt hela hösten. Kanske inte goth, goth (det är en för smal subkultur för att någonsin bli mainstrema) men New Grave som trenden har kallats har mycket influenser från gothen - svart spets, nitar, mörk sminkning mm. En annan gothtrend är så kallad goth Lolita som har blivit helt sjukt stort i bla japan där ungdomarna blandar söt baby doll-stil med svart gothestetik.
Sonja säger: Volangkjol - vad är grejjen? Tycker du att det är snyggt?
Karolina Skande säger: Det beror helt på kjolen. själv är jag nog inte volangkjolstjej så på mig är det inte så troligt (men man vet aldrig) att det kommer att synas på men på rätt tjej, till rätt loog - absolut! Snyggast gör Luella Bartley det i S/S 08 kollektionen.
zaynab säger: Jag vill ska bli modejournalist. Har du några karriärstips?/ tack
Karolina Skande säger: Oj, massor :) Var redo att jobba gratis är väl det bästa tipset. Att söka praktik eller assistenjobb för tidningar, etablerade frilansare etc är onekligen ett bra sätt in i branschen. Självklart gäller det att verkligen prestera och visa på resultat under den perioden så man kan få chans till förlängning alternativt få börja göra vissa jobb själv på frilansbasis.
suey säger: hej, vilka plagg funkar bra i kombination med en väst?
Karolina Skande säger: Själv tycker jag att det är snyggast att matcha väst med en enkel t-shirt eller ett basic vitt ribbat linne.
Stina säger: Varför är modet i Sverige så likriktat? Det är ju bara en trend som gäller och då följer alla den slaviskt. Försöker man sticka ut med något ovanligt plagg känner man ju sig som ett ufo. Har du någon idé om varför det är så?
Karolina Skande säger: Först och främst tror jag inte att det är något som bara vi svenskar upplever. När jag bodde och pluggade i New York tyckte jag VERKLGIEN att alla såg likadana. Collegeungdomar i USA har verkligen ingen individuell stil. Själv tycker jag även att hela likriktningsdebatten är något överdriven, visst läser mycket om samma trender i olika tidningar men när man väl går på gatan tycker jag att de flesta har ganska olika stilar. Om man känner sig som ett ufo sitter det bara i en själv, det gäller att verkligen välja saker man trivs och känner sig snygg i oavsett om ingen annan har något likadant eller 10 000 gillar samma sak - jag garanterar att då kommer man inte känna sig som ett ufo.
Ann-Sofie säger: Hej Karolina! Kan det verkligen vara sant att axelvaddarna är tillbaka? Läste det någonstans. Om det är så – hur ska man stå ut?
Karolina Skande säger: Ha ha, jo visst är de tillbaka men kanske inte i den extrema form som när det begav sig på 80-talet. På catwalken har man sett mycket extrema och överdrivna axlar men i "verkligheten" tror jag det kommer att yppa sig i bara något mer markerade snitt vid axeln alternativt (för den modefanatiska) ganska enkla axelvaddar. Dont you worry! Ha ha
den_harde säger: tjena när tror du orange kommer tillbaka?? tack
Moderator säger: Till Mimmi, tack för din åsikt, det var också ett bra tips som vi absolut kommer ta upp framöver!
Karolina Skande säger: Orange har varit ganska hett i modevärlden de senaste säsongerna men det tycks inte riktigt smitta av sig till modet på gatorna och de stora kedjorna. Folk överlag tycker nog att orange är en svår färg att bära
säger: Heeej! Jag undrar om du har några tips på hur man på bästa sätt/modernt sätt maskerar sin mage nu i vår? Kram
Karolina Skande säger: Att helt "bli av med" en mage med hjälp av kläder är omöjligt men visst kan man göra så att den inte är lika mycket i fokus. Generellt är ju mörka färger väldigt förlåtande och döljande men det känns kanske inte så kul i vår även om jag tycker att marinblått känns superfräscht! Nr 2 är materialet, tunna jersey och trikåmaterial är inte förlåtande utan satsa på något styvare material "håller formen" och inte helt förmar sig och fastnar i alla veck. nr 2 är modellen, den stora a-linjen är på väg bort och den är nog inte bästa lösningen iallafall. Jag skulle satsa på raka (inte figursydda) blusar och toppar. Omlott är ju bra om man har lite mage men det känns kanske inte så trendigt just nu
Linda säger: Hej Karolina! Jag undrar hur långt fram man egentligen kan förutse modet och hur gör man då? Spanar på alla de stora modevisningarna och modehusen eller? Går det t.ex att veta vad som kommer fortsätta gälla nästa höst/vinter? Tack för en grym blogg! Kram
Karolina Skande säger: Hej, det beror på. Det finns trendanalyserande företag som analyserar det kommande modet i så långt som 10 år framöver även om det blir mer övergripande än specifika plagg (mer strömningar som eko-mode etc). De tittar på hur samhället och världen ser ut och försöker spå hur det kan påverka modet, de kollar även på historiskt mode som alltid kommer tillbaka i vissa cykler. Sen finns det såna som jag som analyserar mode mer kortsiktigt och går in på djupare detaljnivå. Mitt jobb går mycket ut på att kolla visningar och modenyheter samt läsa webbsidor etc för folk i branschen. Visst kan man väl ha en aning om vad som kommer att bli stort nästa vinter men det man främst fokuserar på är nuvarande och kommande säsong.
MichaelaW säger: Hejhej! Vad för skor tycker du man ska investera i vår/sommar? Och så undrar jag även vad du jobbar med, utöver aftonbladet? Verkar kul iaf:)
Karolina Skande säger: Hej Michaela! Jag jobber som frilansande modeskribent och stylist. Aftonbladet är en av mina uppdragsgivare men sen jobbar jag även för magasin och vissa "reklamkunder". Varje månad är det nya uppdrag och olika kunder även om jag jobbar fast med två ganska stora uppdragsgivare. I sommar vill jag ha glada och lite galna skor. Gärna färg och roliga detaljer!
Frida säger: Är en beige höftlång trench coat tråkig?
Karolina Skande säger: Det beror ju helt på vad du väljer att ha till men jag personligen tycker inte alls att den är tråkigt. Snygg och klassisk!
Emelie säger: Vilka färger är det som gäller i vår?
Karolina Skande säger: Jag skulle säga att mer eller mindre alla färger går hem i vår. Antingen starka glada färger som rosa, solgult och ärtgrönt eller smutsiga pasteller som blyertsgrått och blekt gammelrosa. Det jag personligen inte är så sugen på längre är rena neonfärger och väldigt grälla pasteller som babyrosa och babyblått
Nicole säger: vilka är de trendigaste jeansmärkena nu?
Karolina Skande säger: Själv har jag använt samma jeans i snart 10 år, vilket är Acne, så det blir mitt svar.
Amanda säger: Jag ska på bal i början av juni, vilka färger känner du är mest aktuella på klänning?
Karolina Skande säger: Jag tycker att nästan alla färger känns aktuella speciellt om de är i fina klara färger. Spontant känner jag mig själv väldigt sugen på grönt, men det är bara jag det :)
Frida säger: Vad för modell bör jag ha på min blommiga klänning i vår?
Karolina Skande säger: Jag tycker att du ska satsa på en lite "präktig modell" i modern 40-talstappning. Till knäna, små ärmar, lite markerad i midjan med en sömm eller liknande. Så kallad "tea dress"
bejje säger: vilken färg ska man ha på sina sneakers i vår? (kille)
Karolina Skande säger: Vita!
Kontra säger: Hejsan. Funkar lila fortfarande? Ex. lila strumpbyxor till klänning? Vad ska man satsa på för jacka till våren?
Karolina Skande säger: Själv är jag faktiskt lite trött på de färgade stumpbyxorna (även om det naturligtvis fortfarande kan vara fint) men i övrigt tycker jag att lila är en fantastisk färg just nu!
mina säger: vad gäller för smycken, silver eller guld?
Karolina Skande säger: Jag känner inte antingen eller, båda funkar fint men kanske inte samtidigt.
Mimmie säger: Kan du tipsa om en bra modebutik för oss tjockisar? Jag är trött på att betala multum för sketfula kläder från tjockisavdelningarna. Det finns ju bara tantkläder där med fula mönster och hemska skärningar.
Karolina Skande säger: Jag vet! Du anar inte hur ofta jag får din fråga och det verkar som om det är helt omöjligt för företag att göra trendriktigt kläder för personr som drar över 42. Jag tycker att det är hemskt tråkigt men jag har tyvärr inget bra tips. Jag skulle shoppa med en tjej som var lite större och det var bland det värsta jag varit med om. Det fanns helt enkelt inget över 42 som kändes modernt! Till slut fick vi nästan handla det som fanns att tillgå istället för det vi gillade. Hemskt och frustrerande!
Sophia säger: Vad ska vi tjejer ha för badkläder i sommar? Vanlig bikini eller ?
Karolina Skande säger: Jag är ju kär i baddräkten men det är klart att bikinin är ständigt akutell jag vill ha ett par med helt normal briefmodell på trosan och bandeumodell med halterneck-knyt
Moderator säger: Det var sista frågan för dagen, tack alla läsare och tack Karolina!
Karolina Skande säger: Tusen tack för idag. Vilka roliga och spännande frågor!